Capon: ‘De onduidelijkheid rond Vanhaezebrouck leeft in de groep’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De meest polyvalente speler in onze Jupiler Pro League is Brecht Capon. In Sport/Voetbalmagazine spreekt hij over zijn toekomst… en die van zijn trainer bij KV Kortrijk.

Op de site van KV Kortrijk staat Brecht Capon (24) ingedeeld bij de verdedigers, maar zondag tegen Cercle Brugge stond hij pas voor de tweede keer in de verdediging. Behalve als rechtsachter speelde hij dit seizoen ook al als diepe spits en op de drie posities achter de diepe spits: links, centraal en rechts. Dat betekent dat hij al in de drie linies werd opgesteld en op de helft van de tien in een voetbalelftal voor veldspelers beschikbare plaatsen. “Meer zit er niet in zeker?”, zegt hij. “Linksback misschien nog, dat verschilt niet zoveel van rechtsback. En in de jeugd was ik op training graag eens centrale verdediger – John Terry was toen mijn idool. En mijn broer is nog keeper geweest…” (lacht)

Wie in de Jupiler Pro League is zo polyvalent als hij? Alleen Jelle Vandamme (Standard) komt in de buurt, schat hij. “Links centraal in de verdediging, linksback, linkermiddenvelder en links voor de verdediging: dat zijn er vier.”

Capon kwam in 2009 als spits van Club Brugge. Bij KV Kortrijk werd hij rechtsback onder Georges Leekens, die toen zei dat hij daar voor hem ook de grootste toekomst zag. Ook vorig seizoen was dat zijn vaste positie. “Mijn gevoel was toen: ik ben vertrokken als rechtsback, geef mij nog een seizoen om daar verder te kunnen groeien. Maar blijkbaar is de trainer van oordeel dat ik de ploeg dit seizoen meer diensten kan bewijzen op meer offensieve posities. Ik zie het als positief dat ik op vijf verschillende posities een constant niveau kan halen. Het enige minpuntje is dat clubs tegenwoordig zoeken naar spelers voor een bepaalde positie en dat je er dan misschien een beetje tussen valt. Maar het belangrijkste is dat ik speel en er plezier aan beleef. Het systeem is mij ook op het lijf geschreven.”

Het is een specifiek systeem, alleen Hein Vanhaezebrouck speelt zo, maar de trainer is einde contract en officiële duidelijkheid omtrent zijn toekomst blijft uit. “Dat leeft wel in de groep”, zegt Capon. “Ik denk dat er gewacht wordt tot na de halve finales van de beker om daarover duidelijkheid te scheppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content