Broer Okaka: ‘Stefano is zo gelukkig, dat houd je niet voor mogelijk’

© BELGAIMAGE

De keuze voor Anderlecht bleek voor Stefano Okaka een schot in de roos. Via paars-wit belandde hij weer in de Squadra Azzurra, straks tegenstander van België op het EK. Sport/Voetbalmagazine sprak in Castiglione del Lago met zijn familie.

Opgroeien deed Stefano Okaka (26) in Castiglione del Lago, een klein Italiaans stadje vlakbij het Trasimeense Meer. Samen met zijn broer Carlo (die nu zijn zaken behartigt) en tweelingzus Stefania (een professioneel volleybalster). Zijn opleiding kreeg hij bij derdeklasser Cittadella, in Noord-Italië. Tot AS Roma hem daar kwam wegplukken.

Bij AS Roma kreeg Okaka al heel gauw zijn kans. Amper zestien was hij toen hij in de Italiaanse beker scoorde. Daarmee is hij nog altijd de jongste doelpuntenmaker ooit in de Coppa Italia, en de op één na jongste ooit in een competitiewedstrijd in de Serie A. Alleen kreeg het sprookje in Rome geen vervolg. De ene uitleenbeurt volgde op de andere. Austin zucht: “AS Roma is een grote club in een grote stad. Het is geen club die jong talent laat doorbreken, de druk is daarvoor te groot.”

Anderlecht

Een aantal van de volgende stappen heeft zijn zoon zelf niet gekozen, zegt Austin. Andere belangen speelden soms een rol, maar uiteindelijk is het toch goed gekomen. Papa Okaka is blij met de overstap van zijn zoon naar Anderlecht. “Wat is het beste land van de wereld? En wie won tijdens de laatste interland tussen Italië en België? Ik heb tegen Stefano gezegd: ga weg uit Italië, ga naar een land en een club waar je helemaal opnieuw kunt starten. Anderlecht is een naam in het topvoetbal, en het speelde Europees.”

Carlo (broer): “Toen Stefano problemen had bij Sampdoria, hebben we beslist: laten we naar een club gaan waar de trainer hem echt wil, waar hij een nieuwe start kan maken. In juni al nam Anderlecht contact op. Stefano is zo gelukkig, dat houd je niet voor mogelijk.” Doris (moeder): “Zo heb ik hem nog nooit gezien, zo gefocust. Een maand geleden was ik tien dagen bij hem, maar hij kwam niet buiten. ‘Mama,’ zei hij, ‘ik denk alleen aan voetbal, rusten, eten, slapen.’ Ik geloofde mijn oren niet. Het is de eerste keer dat zijn leven alleen maar om voetbal draait.”

“Ik ga naar Anderlecht om weer international te worden”, had Stefano Okaka tegen zijn vader gezegd bij zijn vertrek. Drie maanden later werd hij opnieuw opgeroepen. Austin: “Dat heeft te maken met hoe de bondscoach in elkaar zit. Antonio Conte wil winnen, altijd. Hij kijkt niet naar je huidskleur, maar naar je mentaliteit en kwaliteiten. Ooit scoorde Stefano twee keer met Modena tegen het Bari van Conte. Dat is hij niet vergeten.”

(Geert Foutré)

Lees het hele rootsverhaal over Stefano Okaka in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 23 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content