Brecht Dejaegere: beter als keeper dan als speler?

© IMAGEGLOBE

Brecht Dejaegere stond in de belangstelling van Standard, Genk, Cercle, Lokeren en Zulte Waregem, maar tekende uiteindelijk voor drie jaar bij in KV Kortrijk. In Sport/Voetbalmagazine vertelt hij over zijn wonderbaarlijke reconversie van keeper tot veldspeler.

“Ik was maar vijf jaar toen ik bij VK Handzame begon te voetballen, als veldspeler. Maar op een toernooi in Torhout werd de keeper plots ziek, vroeg de trainer wie er in het doel wou staan en stak ik mijn vinger op”, vertelt Brecht Dejaegere.

Het begin van een opmerkelijke evolutie als keeper. “Ik deed het heel goed op dat toernooi, Club Brugge merkte mij op en zo ben ik na zes maanden al naar ginder vertrokken als keeper.”

Stoppen met voetballen

“Bij Club bleef het heel goed gaan. Maar er was een probleem. Ik bleef klein en tenger en ik merkte zelf ook wel dat ze balletjes onder de lat probeerden te plaatsen zodat ik er niet aan zou kunnen.”

“Ik liet mij onderzoeken en in Oostende vertelden ze mij dat ik slechts 1 meter 68 zou worden en in Leuven kreeg ik dan weer te horen dat ik 1 meter 72 zou worden, maar hoe dan ook wou ik het blijven proberen als keeper. Maar het seizoen daarna zei de trainer van de U16 van Club Brugge mij de dag voor de eerste competitiewedstrijd dat ik niet meer zou spelen zolang mijn probleem niet was opgelost.”

“Eigenlijk wou ik uit ontgoocheling stoppen met voetballen, maar mijn vader overtuigde mij om te gaan testen bij de U16 van KV Kortrijk om eens te kijken wat ik op het niveau van tweede waard was als veldspeler. En na de eerste training al zei trainer Karsten Vandendriessche dat ik meteen mocht tekenen.”

‘Welke trainer durft er eigenlijk met jeugd spelen?’

Dit seizoen betekende de definitieve doorbraak van de jonge middenvelder in de A-kern van KV Kortrijk. In de competitie verbeet hij nog zijn ongeduld op de bank, maar in play-off 1 kreeg Dejaegere plots wel de kans om te schitteren… en dat deed hij.

Wat leerde hij daaruit? “Dat het in voetbal snel kan keren, van negatief naar positief en van positief naar negatief. Ik was heel goed aan het seizoen begonnen en dacht: dat gaat hier lukken… Maar daarna kreeg ik dus nog heel weinig kansen, hoewel ik niet minder goed bezig was. Dan denk je als ongeduldige jonge gast bij jezelf wel eens: welke trainer durft er eigenlijk met jeugd te spelen?!”

“Uiteindelijk durfde Hein het in play-off 1. Ik vergeet ook niet dat hij het was die mij twee jaar geleden bij de A-kern nam, dat hij mij vorig seizoen liet debuteren en mij beter maakte.”

Keeper of speler?

Dejaegere: “Mijn vader zei bij de jeugd van Kortrijk ooit: ‘Als speler ben je een talent, als keeper een supertalent.’ Maar mocht ik nu moeten kiezen, dan zou ik toch al beginnen te twijfelen.” (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content