Brazilië met 2-1 tegen Columbia naar halve finale, maar verliest Neymar: out met gebroken ruggenwervel

© BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

Brazilië mag zich dan al geplaatst hebben voor de halve finales, na 2-1-winst tegen Columbia, het moet wel verder zonder sterspeler Neymar. Die mist de rest van het WK door een gebroken ruggenwervel. ‘Hij huilde van de pijn in de catacomben.’

Gastland Brazilië heeft zich op het WK voor het eerst sinds 2002 geplaatst voor de halve finales. In de kwartfinales in het Castelaostadion in Fortaleza haalde de vijfvoudige wereldkampioen het na een schoppartij met liefst 54 overtredingen met 2-1 van Colombia. Aanvoerder Thiago Silva opende na zeven minuten de score, David Luiz (69.) en James Rodriguez (80. pen) scoorden na de pauze. Brazilië betaalt wel een zware prijs voor de overwinning: sterspeler Neymar mist de rest van het WK door een gebroken ruggenwervel.

De Braziliaanse aanvaller Neymar is de rest van het WK voetbal uitgeschakeld. De sterspeler heeft een gebroken rugwervel, zo liet de teamarts in de nacht van vrijdag op zaterdag weten. Hoewel Neymar niet geopereerd hoeft te worden, mag hij niet meer in actie komen voor Brazilië.

De spits van Barcelona werd na afloop van de WK-kwartfinale tegen Colombia (2-1) in Fortaleza naar het ziekenhuis gebracht. Hij moest in de slotfase per brancard van het veld na een stevige overtreding van Juan Zúñiga. Die plantte zijn knie stevig in de rug van Neymar, die schreeuwend op de grond viel.

Volgens Braziliaanse media huilde Neymar in de catacomben van de pijn. Volgens bondscoach Luiz Felipe Scolari heeft zijn sterspeler, al goed voor vier treffers, een knie hard in zijn rug gekregen. De coach voorzag al problemen voor de halve finale dinsdag in Belo Horizonte: “Op basis van wat ik nu heb gezien, denk ik dat het voor hem moeilijk wordt om tegen Duitsland te spelen. Hij schreeuwde het uit van de pijn. Dat doet hij niet voor niks.” Scolari’s angst werd dus werkelijkheid.

Wissels in de efltallen

Scolari wisselde in vergelijking met de achtste finale tegen Chili zijn elftal op twee plaatsen. Paulinho en Maicon kregen het vertrouwen ten nadele van de geschorste Luiz Gustavo en Dani Alves, die het gelag betaalde voor zijn mindere prestaties. De keuze voor Maicon was opvallend, want de 32-jarige flankverdediger van AS Roma is al een tijdje over zijn top en kwam dit WK nog niet in actie.

Ook de Colombiaanse bondscoach José Pekerman voerde twee wissels door. Fredy Guarín en Victor Ibarbo werden verkozen boven Abel Aguilar en Jackson Martinez.

Verschroeiend Braziliaans tempo

Voor Colombia was het de eerste kwartfinale ooit op een wereldkampioenschap en ‘Los Cafeteros’ waren voor de pauze duidelijk onder de indruk van de heksenketel in het Castelaostadion. De Brazilianen legden een verschroeiend tempo op de grasmat en de Colombiaanse afweer kon hen enkel foutief afstoppen. Na zeven minuten was het dan ook al raak voor de Goddelijke Kanaries.

Aanvoerder Thiago Silva werd aan de tweede paal vrijgelaten door Sanchez en kon de hoekschop van Neymar mits wat geluk in doel werken (1-0). Brazilië kreeg nadien in een potige eerste helft nog kansen via David Luiz en Hulk, maar een sterke Ospina hield Colombia in de wedstrijd.

Veldslag

Na de pauze ging de veldslag gewoon verder, al wist Colombia wel het evenwicht te herstellen. Rodriguez vond echter niet helemaal zijn draai en lag mee aan de basis van het tweede Braziliaanse doelpunt. Na een fout van de Monaco-middenvelder op Hulk zette David Luiz zich achter de bal en die liet Ospina een tweede keer kansloos (2-0).

De wedstrijd leek gespeeld, maar Pekerman haalde Carlos Bacca (ex-Club Brugge) van de bank en die versierde enkele minuten later al een strafschop, na een overtreding van doelman Julio Cesar. James Rodriguez zette zich achter de bal en de topschutter trapte zijn zesde van het toernooi tegen de netten (2-1). Verder dan de aansluitingstreffer geraakten de Colombianen echter niet meer.

In de halve finales nemen de Brazilianen het dinsdag op tegen drievoudig wereldkampioen Duitsland, dat eerder op de dag Frankrijk in Maracana met 0-1 uit het toernooi kegelde en zich zo voor de vierde keer op rij kon plaatsen voor de halve finales op een wereldkampioenschap.

Brazilië-Duitsland is een heruitgave van de WK-finale van 2002. Toen haalden de Brazilianen het onder impuls van Ronaldo en Rivaldo met 2-0. Het is overigens de eerste keer sinds 2002 dat de Brazilianen op een WK-eindronde de kwartfinales weten te overleven.

De overige twee kwartfinales staan zaterdag op het programma. Om 18u spelen de Rode Duivels in het Estadio Nacional in de hoofdstad Brasilia tegen het Argentinië van Lionel Messi. Om 22u geeft Nederland Costa Rica partij in Salvador.

De wedstrijd van de Rode Duivels zal u LIVE kunnen volgen op Sport/Voetbalmagazine.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content