Borkelmans met Jordanië op Asian Cup: ‘Prins Ali heeft mij het volste vertrouwen gegeven’

© Belga Image
Sam Kunti Freelancemedewerker van sportmagazine.be

Vital Borkelmans trekt in januari met Jordanië naar de Asian Cup in de Verenigde Arabische Emiraten. In een interview met Sport/Voetbalmagazine vertelt de voormalige assistent van Marc Wilmots bij de Rode Duivels over zijn nieuwe rol als Jordaanse bondscoach en blikt hij vooruit op het tornooi.

Je bent sinds september in Jordanië. Hoe bevalt de rol van bondscoach van Jordanië?

VITAL BORKELMANS: Officieel ben ik begonnen in oktober. Voordien was ik assistent van Jamal Abu Abed. Ik krijg vrijheid. Prins Ali (bin Hussein, nvdr.) is de sterke man van het Jordaanse voetbal. Mijn technische staf werd met Belgen, een Sloveense keeperstrainer en een dokter van Aspire uitgebreid. Ik ben een fiere bondscoach.

Hoe stuurt Prins Ali, een van de kandidaten om FIFA-voorzitter te worden in 2015, het voetbal in Jordanië?

VITAL BORKELMANS: Hij heeft mij gevraagd om Europese accenten in het Jordaanse voetbal te leggen. Hij is zeer begaan met de nationale ploeg, is een fervente fan van het vrouwenvoetbal en volgt het Jordaanse sportgebeuren van zeer nabij. Hij zetelt in de FIFA en kent iedereen. Prins Ali is voetbalminded en positief ingesteld. Ik heb hem mijn plannen uitgelegd en hij heeft mij het volste vertrouwen gegeven.

Je moet er Europese organisatie introduceren. Dan is Belg zijn een mooi visitekaartje.

VITAL BORKELSMANS: Zeker wel. Ik heb 4,5 jaar bij de Rode Duivels gewerkt en ik probeer een beetje dezelfde lijnen uit te bouwen. Mijn spelersgroep is ongelooflijk. Wij zijn met 29 spelers op trainingskamp in Qatar. Ik ben veeleisend en zij trainen zeer hard, maar krijgen ook veel vrije tijd. Dat is nodig. Vroeger was het allemaal strenger, maar ik geef mijn spelers verantwoordelijkheid.

Wat neem jij uit jouw periode bij de Rode Duivels mee naar Jordanië?

VITAL BORKELMANS: Discipline, zowel op en naast het veld, maar vooral het plezier. Als je het plezier buiten het veld op het veld kunt brengen, krijg je een positieve sfeer. Dat lukt redelijk goed. De spelers zijn positief ingesteld. Niemand geloofde in deze jongens. Zij deden alles verkeerd. Dat negatief beeld probeer ik te doorbreken naar de fans en de media toe. Zij hebben genoeg kritiek geslikt. Er waait een nieuwe wind door de nationale ploeg. Mijn spelers moeten fouten moeten maken. Uit fouten leert men. Deze spelers beschikken over een discipline waar wij iets kunnen van leren. Voor mij lijken zij op de Rode Duivels. Positief denken is het belangrijkste. We zullen ook verliezen maar op het veld wil ik spirit en positivisme zien.

Welke accenten probeer je te leggen in de aanloop naar de Asian Cup?

VITAL BORKELMANS: We trainen uren en uren tactisch: waar zij moeten lopen, hoe zij moeten lopen en hoe de tegenstander zich zal gedragen. Zo weten de spelers wat ik wil en verlang. Waarom? Ze hebben nooit tactisch getraind en daarmee bedoel ik positiespel. Het enige systeem in Jordanië is de 4-3-3. In oktober hebben we tegen Albanië en Kroatië in het 5-3-2 systeem gespeeld. In november tegen Saoedi-Arabië een 4-3-3. Het team moet de mogelijkheid hebben om van tactisch systeem te kunnen veranderen. Zij begrijpen dat. Ik toon hen video’s van Europese ploegen en hoe zij spelen en welke looplijnen zij toepassen: Juventus, Club Brugge en Ajax met hun aanvallend 4-3-3 systeem.

De vriendschappelijke wedstrijd tegen Saoedi-Arabië, een grootmacht in Azië, was een test.

VITAL BORKELMANS: In de tweede helft waren wij de sterkste ploeg en ook de ploeg met de meeste kansen. Wij hadden moeten winnen. Ik was tevreden met een gelijkspel. Als je wint, zou iedereen hier beginnen dromen. Ik weet wat mijn spelers aankunnen en wat ik van hen kan vragen. Dat willen we laten zien op de Asian Cup.

Hoe beoordeel jij Jordaniës groep op de Asian Cup met Australië, Syrië en Palestina?

VITAL BORKELMANS: Australië is de titelfavoriet en de ploeg met de meeste ervaring op het WK. Australië heeft de Asian Cup twee keer gewonnen, maar met geloof in je eigen kunnen kan je ook Australië pijn doen. Iedereen kan winnen van iedereen. ‘Yes, we can do something, together‘, vertel ik mijn spelers altijd. Syrië en Palestina zijn speciale tegenstanders. Onze groep is de enige groep met drie Arabische landen. De Arabische ploegen zijn onderling zeer competitief en de verwachtingen zijn dan altijd hoog. Toen we tegen Saoedi-Arabië speelden, schreeuwde het publiek ons naar voren. Het is een hele leuke groep met mogelijkheden om iets speciaal te realiseren.

Je wilt absoluut doorstoten naar de volgende ronde?

VITAL BORKELMANS: Zeker. Elke bondscoach wil met zijn spelersgroep zo ver mogelijk in het tornooi doorstoten. Je kan niet voorspellen wat er zal gebeuren op een groot tornooi. Het WK in Rusland is daarvan het beste voorbeeld. Op dit ogenblik zijn er op dit ogenblik geen kleine ploegen meer. Mijn spelers hebben ook het WK gevolgd en gezien hoe Duitsland, Spanje en andere grote landen vroeg naar huis moesten vertrekken. Er kan van alles gebeuren en dat benadruk ik ook tegenover mijn spelers.’

Voor het eerst zullen 24 landen deelnemen aan de Asian Cup. Is dat een goede zaak?

VITAL BORKELMANS: Het WK zal ook worden uitgebreid. In Azië wil men nog landen de kans geven om zich aan de buitenwereld te tonen. Prins Ali vraagt om zoveel mogelijk van onze spelers naar Europese competities te sturen. Musa Al Taamari speelt in Cyprus. Hij is een van de smaakmakers in Cyprus en zowel Italiaanse, Nederlandse als Belgische ploegen tonen interesse. Hij verhuisde voor 100.000 dollar naar Apoel Nicosia en nu is er een bod op hem van twaalf miljoen euro. Dat is een stap vooruit. Al Taamari is heel populair op de transfermarkt. In Dortmund speelt Alaa Bakeer in de jeugd, maar hij wil voor Duitsland spelen. Die kans is veel kleiner. Jordanië heeft goede spelers. Er is veel talent met technische bagage.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content