Bondscoach Marc Wilmots: ‘Als de spelers een andere trainer willen, zeg ik: doe maar’

© Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het lijkt erop dat een (belangrijk) deel van de Rode Duivels er tijdens het WK in Brazilie is aan gaan twijfelen of Marc Wilmots wel de juiste man is om hun ambities te helpen waarmaken. De bondscoach antwoordt deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Marc Wilmots onderhandelde in april met Bayer Leverkusen. Het ultimatum dat de Duitse club hem stelde, verklaart waarom hij zijn contractverlenging met de KBVB toen onverwacht snel via een tweet de wereld instuurde. Wilmots en zijn assistent Vital Borkelmans tekenden een contract tot het WK 2018 in Rusland.

Of de bondscoach dat contract ook uitdient, wordt steeds onzekerder. Zelf blijft Wilmots signalen uitsturen dat hij er op elk moment uit kan stappen. Toevallig – of niet? – komen er ook vanuit de ambitieuze spelersgroep steeds meer signalen dat een aantal internationals – en niet de minsten – het stilaan hebben gehad met de bondscoach. Zij raakten er tijdens het WK in Brazilië van overtuigd dat hij hen niet naar een hoger niveau zal tillen.

Kritiek op trainingen

Wilmots reageert verrast in Sport/Voetbalmagazine deze week: “Ik ga het de spelers vragen en hoop dat het er dan ook uitkomt. Ik ben bereid om over alles te praten, maar ben niet zeker dat dat het niveau van de ploeg zal optrekken. We staan vijfde op de wereldranglijst. Denken ze dat ze nummer een kunnen worden? Laat me de volgende twee jaar werken en we zullen wel zien. Maar als ze denken dat ze beter af zijn met een andere trainer, zeg ik: doe maar.”

De kritiek slaat onder meer op de trainingen. Volgens menig insider heeft de technische staf behoefte aan een sterke veldtrainer die het niveau van de trainingen opkrikt. Met Borkelmans koos Wilmots voor een assistent met net als hij een bijzonder korte en weinig overtuigende trainerscarriere achter de rug. Hun trainingen in Brazilië waren vooral gebaseerd op fun, niet op tactiek. Spelers voelden zich niet beter worden.

‘Iedereen moet zijn plaats kennen’

Wilmots is niet overtuigd van de toegevoegde waarde van een veldtrainer. “Ik neem er geen bij. Niet nu. Misschien wel op een volgend toernooi, dat laat ik open. Maar dan moet het iemand zijn die goed begrijpt hoe ik wil spelen. Op dit moment leid ik zelf de trainingen.”

Ook in de staf leefden er spanningen. Nog voor het WK kwam het tot een hoog oplopend conflict tussen Wilmots en kinesist Lieven Maesschalck. Hun relatie in Brazilië was koeltjes. Voor de internationals is Maesschalck wel iemand naar wie ze opkijken wegens zijn vakkennis. Tijdens een lunch vorige week streken Wilmots en Maesschalck de plooien glad.

Wilmots in Sport/Voetbalmagazine: “Ik heb geen probleem gehad met Lieven. Wel een keer een verschil van mening, over een persoon. Geen probleem: ik ken hem al zeventien jaar. Hij heeft een sterk karakter, maar bedoelt het goed. Niemand is onmisbaar, ook ik niet, maar iedereen moet zijn plaats kennen. Ik ben de baas.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content