Bob Peeters gebruikte Engelse tweede klasse als leerschool

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met 35 tegengoals heeft Waasland-Beveren de vijfde beste verdediging van het land. Wat is het geheim?

In Sport/Voetbalmagazine legt Bob Peeters zijn manier van werken uit. Peeters: “De organisatie stond ook al voor mijn komst goed, ze hebben in het begin veel gelijkgespeeld. Maar we creëerden te weinig kansen en als je je wil redden, moet je dat net wél doen.”

“Dat was de dunne lijn waarop we balanceerden, vanuit de organisatie ook kansen creëren. Dat hebben we gaandeweg fantastisch gedaan, met hoge druk en compact spel. Waarbij de groep het gevoel had: wow, zo kan het dus ook!”

“Terwijl ik in het begin het gevoel had – en ik geef hier op niemand kritiek – dat we heel snel achteruit liepen. We hadden wedstrijden, ook thuis, waarin we de tegenstander het initiatief lieten, van in het begin. Achteruit lopend, tot we een goal slikten en dan gingen we ineens vooruit voetballen. Dat vond ik heel raar.”

“Dus zei ik: hou de druk hoog, durf met ruimte in je rug te voetballen, en als iedereen zijn job doet, wordt het moeilijk om je te pakken in de rug.”

“Verdedigend heb ik veel meegenomen uit The Championship in Engeland. Niet de Premier League, want als je ziet hoe ze daar verdedigen… In tweede klasse is het anders. Je hebt uitzonderingen, maar meestal is het 0-0, 1-1, vanuit een compacte organisatie. En in balbezit durven ze te voetballen, kansen te creëren, snel in te spelen.”

“Ook dat deden we op training, drie of twee keer raken. Met twee flankaanvallers en twee spitsen hebben de twee verdedigende middenvelders, die vooral ballen moesten afpakken, voldoende afspeelmogelijkheden..”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content