Biset: ‘PO2 blijft een grap’

© BELGA

KV Mechelen kijkt zaterdag Anderlecht in de ogen. Maxime Biset wil nog punten rapen. Anders wordt de inhaalrace van Malinois vergeten, denkt de centrale verdediger.

KV Mechelen kijkt zaterdag Anderlecht in de ogen. De droom over play-off 1 is weg, maar Maxime Biset wil nog punten rapen. Anders wordt de inhaalrace van Malinois vergeten, denkt de centrale verdediger. Sinds Xavier Chen bij Mechelen vertrok, is Maxime Biset aanvoerder. Hij vult de rol op zijn eigen manier in: “Ik lees Machiavelli”, zegt hij met een grijns. “Il principe (een boek uit de 16e eeuw waarin de Italiaanse politieke denker tips geeft over hoe vorsten hun staten moeten besturen, nvdr). Daarin staat dat je soms een leeuw moet zijn, om de tegenstander te onderdrukken, en dat je soms een vos moet zijn, listig paaien zonder te affronteren.

“Ploegmaats beschouwen de aanvoerder als een spreekbuis tegenover de trainer. Ik probeer voor beide partijen goed te doen, compromissen te zoeken. Soms kies ik meer voor de groep, soms volg ik de visie van de trainer. Belangrijk is om de lieve vrede te bewaren, want ik weet dat bij een ploeg als KV Mechelen net een positieve sfeer voor betere resultaten zorgt.”

Zijn trainer bij KVM, Harm van Veldhoven, zei onlangs in het tv-programma Extra Time: ‘Toen ik Biset in het begin bezig zag, dacht ik: hoe gaat die zich redden?’. Maar die quote kan de verdediger wel plaatsen. Biset: “Alles oogt bij mij wat minder frivool. Ik moet altijd eerst wat overtuigen, dat was ook zo bij Peter Maes (ex-trainer van KV Mechelen, nvdr). Het zijn ook vaak de eerste indrukken tijdens trainingen die bepalend zijn, terwijl ik vaak maar tot mijn recht kom in matchen, want dan is het: strijden in de arena. Het is niet zo dat ik op training minder mijn best doe, maar tijdens wedstrijden komt er nog die adrenalinestoot bij.”

Het plezier van winnen

Voor het zoveelste jaar op rij zal KV Mechelen weer net naast een ticket voor PO1 grijpen. Frustrerend, maar dit seizoen is het toch anders, vindt Biset. “Omdat we er door een blessuregolf eerst heel ver af waren en dan nog een fantastische inhaalbeweging gemaakt hebben. Als we nu tegen Anderlecht en Zulte Waregem geen punten meer rapen, wordt dat vergeten. Dat zou ik jammerder vinden dan het missen van play-off 1, want we hebben altijd gezegd en geloofd dat er beterschap zou komen na Nieuwjaar.”

En hoe blikt hij vooruit naar play-off 2? Biset: “Dat vangnet van play-off 2 blijft in principe natuurlijk een grap. Stel dat Lierse zich redt en we komen samen in een poule, dan staan we daar allebei met nul punten. Play-off 2 is ook een loterij. We begonnen daar eens aan met 9 op 9 en haalden het toen niet. Vorig jaar spraken we de ambitie uit om vol voor play-off 2 te gaan en (grijnst) dat bleek ook niet de beste zet. Iedereen, van de spelers tot misschien zelfs de arbitrage, gaat er in play-off 2 nog altijd honderd procent voor, maar mist dat tikje scherpte. Mij lijkt het best om gewoon in elke match te mikken op het plezier van het winnen. Misschien staan we zo plots op nummer één.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content