België – Cyprus: geen excuses mogelijk

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het wordt voor onze Rode Duivels straks een overtuigende zege tegen de bezoekers uit Cyprus. We leggen graag uit waarom…

Kleine landen bestaan niet meer. Het is de favoriete zin van menig bondscoach. Want wanneer niets minder dan een walk-over verwacht wordt, loert de ontgoocheling gevaarlijk om de hoek. Zeker met de weinig tot de verbeelding sprekende recente prestaties tegen Wales en Bosnië al tussen de ribben geplant, kan Marc Wilmots een nieuwe barst in zijn ondoordringbaar gewaande pantser best missen.

Nochtans biedt de thuismatch tegen Cyprus, de vierde in de EK-kwalificatieronde, de ideale gelegenheid om het blinde enthousiasme dat rond onze Duivels hing in aanloop naar het WK -maar wat wegebde na de zomer- weer aan te zwengelen. Het zou ook de pijnlijke saga over de perikelen binnen de KBVB naar de achtergrond verdrukken. Wie waagt het om na een 5 of 6-0 zege nog door te emmeren over het ontslag van CEO Steven Martens, de nakende voorzittersverkiezingen en de polemiek rond de dure reis naar Israël?

Pas op, dat Cyprus niet te onderschatten is, willen we niet ontkennen. De Cyprioten, die zich nog nooit wisten te kwalificeren voor een EK of WK, startten deze kwalificaties voor het EK in Frankrijk met een even verrassende als knappe overwinning op het veld van Bosnië: 1-2. En op de recentste speeldag hakten ze Andorra in de pan met 5-0.

Nog eentje? Amper drie jaar geleden bereikte de Cypriotische topclub APOEL Nicosia, weliswaar terend op een heel blik buitenlanders, de kwartfinale van de Champions League. Voetballen kunnen ze dus wel degelijk, daar op het eiland in de Middellandse Zee. We spreken hier niet van een ploeg à la San Marino of Liechtenstein, waar de helft van de kern niet eens een profstatuut geniet.

B-team van Cyprus

Eden Hazard en Lionel Messi
Eden Hazard en Lionel Messi© BELGA

Maar genoeg voor de winkel van Marc Wilmots gepraat, we hebben een eigen discours te verdedigen. Morgenavond is er in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion geen enkel excuus voor opnieuw een flauwe vertoning. De Cyprioten presenteren zich immers met een heus B-team. George Efrem en Dimitris Christofi, de twee offensieve pionnen die haast op hun eentje de zeges tegen Bosnië en Andorra bewerkstelligden, zijn er niet bij. Net zomin als de ervaren verdediger Dossa Junior, assistkoning Vincent Laban en eerste doelman Antonis Giorgallidis. Stuk voor stuk sterkhouders in het elftal van bondscoach Charalampos Christodoulou. Een bescheiden tegenstander die ook nog eens al zijn betere spelers mist: neen, dan mag je het discours van ‘kleine landen bestaan niet meer’ toch enigszins nuanceren.

Cyprus speelt onder Christodoulou -begin 2014 aangesteld om een nieuw team op te bouwen- iets offensiever dan vroeger, doorgaans in een 4-4-1-1, met wanneer het kan veel volk dat in de zestien van de tegenstander verschijnt. Zo kon het in de voorbije EK-kwalificatiewedstrijden ook telkens minstens een keer scoren. Maar de enige manier waarop het gevaar kon creëren in die wedstrijden was met snelle uitbraken, vooral terend op de snedigheid van Christofi. En zoals gezegd: die loopt er in Brussel niet bij. De enige mannen die in het oog gehouden moeten worden, zijn aanvoerder Constantinos Makridis en de snelle beentjes van Pieros Sotiriou.

Telraam

Anderzijds liggen er voor België kansen genoeg: de Cypriotische verdediging is niet van de wendbaarste en sluitstuk Tassos Kissas mist autoriteit en ervaring. In de vorige interlands tegen Wales, Israël en Bosnië bleek telkens dat Cyprus erg kwetsbaar is op de flanken. Net daar waar België zijn twee ‘mannen in vorm’ zal lopen hebben: Eden Hazard en Kevin De Bruyne. Als die ook maar een béétje hun niveau van bij respectievelijk Chelsea en Wolfsburg halen, staat het tegen Cyprus aan de rust al 3-0. Ons telraam werd alvast opgeblonken, time for action!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content