Bayern München zet orde op zaken

© BELGAIMAGE

Met dank aan de oudjes, Cobry en de onvermijdelijke Lewandowski.

De situatie ziet er in Duitsland na dit weekend plots helemaal anders uit. Lang leek Borussia Dortmund op weg om Bayern voor het eerst sinds 2012 van een titel te houden. Maar de machine van Die Borussen stokt sinds de jaarwisseling, terwijl ze in München een overtuigende 21 op 24 pakten. Vooral aanvallend (26 gescoorde doelpunten) maakt Die Rekordmeister het verschil.

Slachtoffer van eigen succes

Ze spraken maandenlang over een overgangsjaar bij het team van coach Niko Kovac. Oudgedienden, zoals Franck Ribéry en Arjen Robben, sjokten rustig naar de uitgang en er was nood aan een frisse wind. Iets wat misschien wel kan kloppen, maar plots prijkt Bayern toch weer bovenaan. Waar kwamen die twijfels dan vandaan?

De ploeg is in de eerste maanden van dit seizoen slachtoffer geworden van zijn eigen succes. Zonder veel grote investeringen, pakten ze jaar na jaar de titel met ruim tien punten voorsprong en voetbalden ze zich telkens een weg naar minstens de kwartfinale van de Champions League. De competitie domineren evolueerde naar een tweede natuur voor de 28-voudige landskampioen. Plots negen punten moeten prijsgeven op rivaal Dortmund, werkte voor de fans uit München frustrerend. Maar na Nieuwjaar slopen ze steeds dichter, met de 6-0 van afgelopen weekend tegen Wolfsburg én de leidersplaats als orgelpunt.

Revanche op Löw

De minder overtuigende prestaties zorgden ook binnen de Duitse nationale ploeg voor onrust. Bondscoach Joachim Löw besliste vorige week niet meer te rekenen op zowel Mats Hummels, Jérôme Boateng als Thomas Müller.

Het Bayerntrio, samen goed voor 245 caps en jarenlang basispionnen, reageerde verrast en vooral geprikkeld. Iets wat ze dit weekend vertaalden op het voetbalveld. Müller maakte de 4-0 en beide verdedigers hielden de boel potdicht in het hart van de defensie.

‘Iversonesque’ noemde Hummels het op Instagram, naar het voorbeeld van oud-basketter Allen Iverson die in het verleden ook werd afgedankt door de nationale ploeg van de Verenigde Staten.

Vooral de manier waarop het allemaal gebeurde, vinden zowel ploegmaats als de supporters opmerkelijk. Met een uitgebreide staat van dienst en een wereldtitel op hun palmares, hoopten ze op een mooier (voorlopig?) afscheid bij Die Mannschaft. Bij Bayern tonen ze alvast nog niet uitgeteld te zijn.

Robbéry vs. Cobry

Het duo Arjen Robben en Franck Ribéry is wel met zekerheid aan zijn laatste matchen in München bezig. De twee vleugelspelers, door de Beierse fans Robbéry genoemd, speelden samen 444 wedstrijden voor FC Hollywood en maakten daarbij 178 doelpunten.

Beiden passeerden onlangs de grens van 35 jaar en trekken normaliter volgende zomer de deur achter zich dicht bij Bayern. Of dan ook hun voetbalpensioen aanbreekt, is nog maar de vraag. Robben denkt aan een mooi afscheidsseizoen in eigen land.

Door de blessures van de twee veteranen, kreeg de jongere generatie dit seizoen al ruim de kans om te tonen waardige opvolgers te kunnen zijn. De supporters hopen daarbij vooral op Kingsley Coman en Serge Gnabry, oftewel Cobry.

Dat de twee over een enorm potentieel beschikken, staat buiten kijf maar bij Bayern is talent niet genoeg om door te breken. Denk maar aan andere flankspelers zoals Xherdan Shaqiri en Douglas Costa. Zij stonden in de coulissen te wachten om de rol van Robben en Ribéry over te nemen maar slaagden daar niet in. Cobry toonde al flarden van klasse, maar regelmaat én blessurevrij blijven, vormen het grootste euvel van het tweetal.

Lewandowski de onvermijdelijke

Wie ondanks de turbulente eerste seizoenshelft incontournable bleef, is Robert Lewandowski. De Poolse scherpschutter staat garant voor jaarlijks minstens twintig doelpunten en blijft een van de dodelijkste spitsen op deze planeet. Ook dit weekend tekende hij voor een brace tegen Wolfsburg, waarmee hij zich bovenaan de topschutterslijst hees met 17 goals in 24 matchen.

Er komt maar geen sleet op de intussen 30-jarige aanvaller. Met zijn 196e en 197e in de Bundesliga stak hij Claudio Pizarro (Werder Bremen) voorbij als buitenlands topschutter aller tijden.

Opvallend daarbij is dat hij er bijna 200 matchen minder voor nodig had dan Pizarro (281 vs. 466). De onvermijdelijke Lewandowski vormt wellicht opnieuw het grootste Beierse wapen op de titel én moet woensdag voor de doelpunten zorgen in de terugmatch van de 1/16 finale van de Champions League tegen Liverpool. De heenmatch op Anfield eindigde op 0-0.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content