Batshuayi als zevende Rode Duivel ooit trefzeker op zowel EK als WK

© BELGA
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

Met z’n treffer tegen Tunesië voegt Michy Batshuayi zich bij een uniek gezelschap internationals. De Rode Duivels waren al op 18 grote tornooien – WK en EK opgeteld – aanwezig, maar toch is Batshuayi pas de zevende speler die op beide weet te scoren.

RaoulLambert was de eerste Rode Duivel wiens naam op een wereldkampioenschap en vervolgens op een Europees kampioenschap op het scorebord stond. Op het WK in 1970 was ‘Lotte‘ trefzeker tegen El Salvador en Sovjet-Unie. Twee jaar later, op het EK in 1972, trof hij raak tegen Hongarije.

In elk statistisch recordlijstje met betrekking tot de Rode Duivels is de naam van Jan Ceulemans een certitude. Ook hier. Caje scoorde zes keer op een groot tornooi. Niemand van de huidige generatie doet tot dusver beter. Van die zes doelpunten vielen er vier op een WK. De Sovjets, Spanje, Frankrijk en Uruguay waren de tegenstanders. Op EK’s waren Engeland en Denemarken de opponenten.

Ook Erwin Vandenbergh speelde het klaar: belangrijk als doelpuntenmaker op de WK’s van 1982 en 1986 tegen Argentinië en Mexico. Op het Europees kampioenschap van 1984 was Joegoslavië zijn prooi. Franky Vercauteren voegde zich als vierde in het rijtje met een doelpunt tegen Paraguay op het WK in Mexico en een tegen Denemarken op het EK in Frankrijk. Op datzelfde EK was ook Georges Grün trefzeker, tegen Joegoslavië. Z’n WK-doelpunt scoorde de enige verdediger in de lijst pas tien jaar later. In 1994 was Duitsland in Chicago de tegenstander.

Tot slot is er Romelu Lukaku, die vier jaar geleden in Brazilië tegen de Verenigde Staten met een overhoeks schot de verlossing bracht (2-1). Op het EK Frankrijk scoorde Lukaku twee jaar geleden tweemaal tegen Ierland. Batshuayi scoorde ook op dat EK – in die wervelende kwartfinale tegen Hongarije – en is met zijn doelpunt tegen Tunesië nu de zevende speler in de lijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content