Barifans krijgen geld terug van rechter

© Reuters

Gisteren sprak de rechter zich uit over de omkoping aangaande Bari-Lecce in het voorjaar van 2011. De 250 fans die klacht indienden krijgen elk 400 euro.

Vierhonderd euro. Dat is het bedrag dat elk van de 250 fans van Bari die klacht indienden op aangeven van de rechter krijgen. Gisteren sprak de rechter zich uit over de omkoping aangaande Bari-Lecce in het voorjaar van 2011. Bari, dat al veroordeeld was tot degradatie, verloor op 15 mei 2011 met 2-0 van Lecce dat een zege nodig had om in eerste klasse te blijven.

De omkoping werd aangetoond, en de fans die klacht indienden omdat ze die dag geen wedstrijd, maar een schijnvertoning bijwoonden, kregen gelijk. De uitspraak is historisch. Voor het eerst worden in de Italiaanse rechtsspraak de rechten van supporters erkend. Dat betekent dat de gestrafte spelers en dirigenten, naast hun eigen straf ook in totaal 96.000 euro schadevergoeding mogen ophoesten aan de 250 fans. Hadden alle 16.000 aanwezigen bij de derby in Puglia klacht ingediend, hadden de omkopers tesamen 6,5 miljoen euro moeten ophoesten.

Als in andere omkoopzaken de rechters de lijn van dit vonnis volgen, kan dat als een flinke afschrikking gelden voor matchfixers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content