Atlético begint aan een nieuw project

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een nieuw stadion en het contract van de trainer verlengd: Atlético Madrid bereidt zich voor op de toekomst. Nu het elftal nog onder handen nemen.

De relatie tussen Atlético Madrid en Diego Simeone heeft iets van een accordeon. In februari 2015 verlengde hij tot 2020, maar in de zomer van 2016 werd zijn contract ingekort tot 2018. En vorige week kondigden Los Colchoneros aan dat Simeone tóch blijft tot 2020. Hoe komt dat?

Eerst en vooral door Simeone zelf. Eind mei 2016 verloor Atlético de Champions Leaguefinale van Real Madrid na penalty’s. Op de persconferentie achteraf zat de Argentijnse coach er verslagen en uitgeblust bij. In zijn achterhoofd vroeg hij zich af of hij in staat zou zijn de citroen bij zijn spelers nóg verder uit te knijpen. Was het niet eens tijd dat hij van lucht veranderde?

Tweede factor: de club zelf. Atlético investeerde zwaar in zijn nieuwe stadion (kostprijs: 250 miljoen euro), dat straks op 16 september feestelijk geopend wordt voor de thuismatch tegen Málaga. Het langdurige contract van de trainer was daarbij een blok aan het been. In de zomer van 2016 kwam een contractinperking dus zowel coach als club beter uit.

Maar met de afwerking van het nieuwe stadion heeft de club financieel zijn tweede adem gevonden. Er werd dus beslist met Simeone, die gelinkt werd aan tal van clubs uit Engeland, verder te gaan. Cijfers over het contract werden niet vrijgegeven, maar de Spaanse pers gaat ervan uit dat de Argentijn de bestbetaalde coach in de Primera División is. Hij heeft meer macht bij Atlético dan ooit. Elke week komt hij samen met voorzitter Miguel Angel Gil en sportief directeur Andrea Berta. De drie nemen onder elkaar alle beslissingen binnen de club.

En er zijn nogal wat hete hangijzers. Een aantal fundamenteel belangrijke spelers van het Atlético van de laatste paar jaren zijn aan vervanging toe. Simeone kijkt uit naar vers bloed om de grote twee uit Spanje het vuur aan de schenen te blijven leggen en vooral om prijzen te pakken. Want het zal u misschien verbazen, maar sinds de titel in 2014 pakte Atlético geen platte prijs meer. Door het FIFA-transferverbod kon de club zich afgelopen zomer niet versterken, maar met Vitolo (voorlopig uitgeleend aan Las Palmas) en de heel waarschijnlijke komst van Diego Costa in januari zijn er toch perspectieven. Verder wordt er uitgekeken naar een middenvelder met het profiel van kapitein Gabi (34). Ook van spelers als Juanfran (32) en Fernando Torres (33) loopt het contract af in 2018. Bovendien is geweten dat Antoine Griezmann graag andere oorden zou opzoeken. Ook keeper Jan Oblak blijft maximum nog een jaar, hoewel de club zijn contract wil verbeteren en zijn opstapclausule van 100 miljoen euro wil optrekken.

Maar spijt dat ze gebleven zijn, zullen de meeste spelers wel niet hebben. Over een paar dagen kunnen ze zich immers vergapen aan het nieuwe stadion: Wanda Metropolitano, met een capaciteit van 68.000 overdekte zitplaatsen. Er gingen ondertussen al meer dan 50.000 abonnementen over de toonbank. Na de thuiswedstrijd tegen Mágala is het uitkijken naar 27 september voor de eerste Europese thuismatch in het nieuwe stadion, want dan komt Chelsea op bezoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content