‘Antwerp krijgt in PO1 de ideale gelegenheid om het imago bij te stellen met positief voetbal’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de degradatie van Sporting Lokeren, de PO1-ambities van Antwerp en het openingsweekend van het nieuwe wielerseizoen.

Door de thuisnederlaag tegen Anderlecht is nu zeker wat al enkele weken in de lucht hing: Lokeren degradeert naar 1B. Of biedt dossier Propere Handen toch nog redding?

JACQUES SYS: ‘Je kunt enkel hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Ik hoor dat de KBVB vandaag of in de loop van deze week nog met nieuws omtrent het dossier Propere Handen zou komen, dat lijkt me niet slecht, ook al in functie van de dubbele promotiefinale in 1B tussen KV Mechelen – betrokken partij in het dossier – en Beerschot Wilrijk.’

Lokeren is de voorbije jaren een voorbeeld geweest van hoe het niet moet.

‘Maar een club die zo een beleid – of beter gezegd wanbeleid – voert als Lokeren verdient niet om in eerste klasse te blijven. Lokeren is de voorbije jaren een voorbeeld geweest van hoe het niet moet. Drie trainers op één seizoen, CEO weg, technisch directeur weg… In 25 jaar stelde Roger Lambrecht 25 trainers aan, dat duidt op weinig continuïteit. Bovendien staat hij niet open voor vernieuwing. Er werd niet geïnvesteerd en hij omringde zich enkel met mensen die hem naar de mond praten. Dan blijf je stilstaan terwijl de rest vooruit gaat.

‘Tegelijkertijd is het jammer dat een club die op de eeuwige ranglijst van onze Belgische eerste klasse op de vijfde plaats staat – vlak achter Club Brugge, Standard, Anderlecht en Gent – op deze manier verdwijnt. 23 opeenvolgende seizoenen in eerste klasse, dat staat mooi.

‘Ik ben benieuwd hoe het nu verder zal gaan in 1B. Blijft Glen De Boeck trainer? Wie zal het beleid voeren? Wie zal er nog komen kijken? Lokeren heeft zeker nog een toekomst, net dankzij de traditie die ze in hun rugzak hebben, maar dan moet er een totale make over komen, en iemand met visie.’

Dankzij winst tegen Eupen heeft Antwerp zijn PO1-ticket definitief beet. Welke rol kunnen ze in die play-offs gaan spelen en zullen ze daarin een ander gelaat tonen dan in de reguliere competitie?

JACQUES SYS: ‘Het is een vraagteken wat Bölöni voor ogen heeft met deze ploeg. Ik denk niet dat het fysieke spel waarmee Antwerp uitpakte, vooral in de terugronde, het favoriete spel is van de Roemeense coach. Toen hij destijds bij Standard overnam van Preud’homme werd hij net geroemd omwille van het verfijnde voetbal dat hij bracht. Gestoeld op combinaties, niet de lange bal. Hij had er natuurlijk de spelers voor, maar dat heeft hij bij Antwerp eigenlijk ook. Er zit voldoende techniek in die kern.

‘In de eerste maanden van dit seizoen toonde Antwerp trouwens al een ander gelaat dan vorig seizoen. Dat bewezen ook de statistieken: meer balbezit, meer schoten op doel. Na Nieuwjaar verwaterde dat en greep Bölöni terug naar powerplay. Ze zijn moeilijk te manoeuvreren, in die zin worden ze voor iedereen een taaie tegenstander in PO1, maar ze krijgen een perfecte gelegenheid om hun imago bij te stellen met positief voetbal.

‘Ze kunnen zonder druk aan de play-offs beginnen, al vermoed ik dat ze toch een Europees ticket vooropstellen. Een titel acht ik niet realistisch, maar anoniem zullen ze niet zijn.’

Zdenek Stybar won de Omloop Het Nieuwsblad en Bob Jungels Kuurne-Brussel-Kuurne. Vooraf werden nochtans een heel pak Belgische namen als topfavorieten voor dit openingsweekend van het nieuwe wielerseizoen naar voren geschoven. Moeten we dan ontgoocheld zijn over wat onze landgenoten brachten afgelopen weekend?

De conclusie van dit openingsweekend moet zijn dat Deceuninck-Quick Step alweer een serieus visitekaartje afgeeft.

JACQUES SYS: ‘Neen. Ook vorig jaar wonnen twee buitenlanders in dat openingsweekend. Op zich zegt dat ook niet zoveel, je kunt pas conclusies trekken na de echte voorjaarsklassiekers. Wat mij wel opviel: Greg Van Avermaet toonde als enige Belg het potentieel om te winnen dit weekend. Hij probeerde te antwoorden op Stybar, maar kwam net iets te kort om zijn demarrage te beantwoorden. Yves Lampaert heeft dat ook in zich, maar moet alleen weg kunnen geraken om te winnen, want hij heeft geen sprint.

‘De conclusie van dit openingsweekend moet zijn dat Deceuninck-Quick Step alweer een serieus visitekaartje afgeeft. Ondanks het vertrek van enkele grote namen, zoals Gaviria en Terpstra.

‘Vooral voor Stybar was die zege in de Omloop belangrijk. In een ploeg die meer dan 70 overwinningen behaalde stond hij vorig jaar geen enkele keer op het hoogste podium. In zoverre dat stemmen opgingen of hij niet beter zou terugkeren naar het veldrijden. Maar de Tsjech bewijst hiermee dat hij het potentieel heeft om in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, koersen die in feite op zijn lijf zijn geschreven, te triomferen. En ik verwacht dat de Belgen in die klassiekers ook weer een voorname rol zullen vertolken, net zoals vorig jaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content