Anthony Vanden Borre en Stéphane Oméonga steunen Congolees project

© Belga Image
Bruno Govers

De ex-Rode Duivel en de neo-Belofte zijn geïnteresseerd in een initiatief in het oosten van Congo.

Ugo Kasuku (29 jaar, ex-RC Boitsfort, White Star, FCV Dender, LOSC en Serie A) speelde ook bij Genoa, net als Anthony Vanden Borre (in 2008) en de 21-jarige Stéphane Oméonga (die er nu actief is). Kasuku is de schakel tussen de twee voetballers en een project in het oosten van Congo dat hij zelf op poten heeft gezet.

‘In 2014 besliste ik terug te keren naar Goma’, zegt hij. ‘Gezien mijn carrière had ik het idee om een opleidingscentrum op te richten. Ik heb het GOAL gedoopt, een samentrekking van GOma Academy of Leaders.

‘Waarom Goma? Omdat, in tegenstelling tot Kinshasa en Lubumbashi, het voetbal er altijd stiefmoederlijk behandeld is geweest terwijl het toch, qua bevolking, de derde stad van het land is. GOAL verzekert nu de opleiding van zo’n 160 jongeren. Gezien de ontwikkeling is onze structuur op zoek naar nieuwe partners. Aan de andere kant zou de Academy gebaat zijn bij de aanwezigheid van een coördinator.’

In die context viel de naam van Vanden Borre onlangs. ‘Wat veel mensen niet weten, is dat mijn broer in eerste instantie benaderd werd door Moïse Katumbi, de voorzitter van Tout-Puissant Mazembe, om hem bij zijn club de verantwoordelijkheid over de jongeren te geven’, legt Frank Vanden Borre, de oudere broer van Anthony, uit. ‘Toen Anthony hem zei dat dat misschien iets voor later was, maar dat hij het eerst nog eens wilde proberen als voetballer, is hij speler geworden van Mazembe. Toen wist hij natuurlijk nog niet dat zijn avontuur er van korte duur zou zijn.

‘Maar het is duidelijk dat hij er zich vroeg of laat met de jongeren gaat bezighouden. En net zoals anderen, zoals Stéphane Oméonga, ligt GOAL ons na het hart. Hoe lang onze betrokkenheid bij het project zal duren, hangt af van het vervolg dat Anthony aan zijn carrière gaat geven.’

Voor meer info: www.goal.academy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content