Anderlecht-supportersverenigingen eisen ontslag voorzitter Wouter Vandenhaute

© Belga Image

In een gezamenlijke mededeling hebben meerdere supportersverenigingen van RSC Anderlecht het ontslag van voorzitter Wouter Vandenhaute gevraagd. ‘Het is simpel: als je een supporter bent van onze club, neem dan ontslag als voorzitter’, klinkt het woensdag, na enkele woelige dagen.

Nog voor de met 1-3 verloren Brusselse derby van zondag tegen Union was duidelijk geworden dat doelman en aanvoerder Hendrik Van Crombrugge plots de club moet verlaten. Niet omdat zijn prestaties niet goed genoeg zijn, maar omdat zijn contract te zwaar doorweegt. Om diezelfde reden lijken ook voormalig Gouden Schoen Lior Refaelov en Adrien Trebel na dit seizoen paars-wit te moeten verlaten. De besparingsronde hakt er stevig in, want begin deze week lekte vervolgens uit dat onder meer de spelersjacuzzi niet werkt en sommige wedstrijdpremies nog niet uitbetaald werden. Met Jean Kindermans wordt plots het hoofd jeugdopleidingen richting de exit geduwd. Hij is nog zowat de laatste overblijver van het ‘oude’ Anderlecht. Talentvolle jeugd dreigt er momenteel mee de club te verlaten.

En dan is er nog het sportieve aspect. De nederlaag tegen Union was al de tiende van het seizoen. Met 23 punten en een 11e plaats staat de recordkampioen slechts zes punten boven de degradatiestreep, terwijl de clubs onderin punten beginnen te sprokkelen. Van de laatste vier wonnen er vorig weekend drie hun wedstrijd. Dinsdagavond volgde al een oproep van supporterscollectief Mauveside, woensdagochtend werd dat gevolgd door een open brief van de belangrijkste supportersverenigingen. Zij nemen het beleid op de korrel en vrezen voor het voortbestaan van de club.

“Na drie jaar is het vertrouwen volledig zoek. Een opeenvolging van beslissingen, in het beste geval onbegrepen en in het slechtste geval destructief, gekoppeld aan een schrijnend gebrek aan legitimiteit en charisma, hebben ons gedwongen te ageren in het belang van het voortbestaan van onze club”, klinkt het. “Vandenhaute nam geen genoegen met het afscheid van een clublegende, die misschien wel een van de laatste elementen was die onze club in leven hield, en verving Vincent Kompany door een grandioze miscast in de persoon van Felice Mazzu, een medeslachtoffer van deze beslissing. We vielen recent allemaal van onze stoel toen we het beschamende ontslag vernamen van Jean Kindermans, een van de laatste Brusselse Mohikanen die het paars-witte DNA vertegenwoordigt. Dit was de laatste druppel. “The point of no return”. Je hebt een extra nagel geklopt in de doodskist van onze legendarische club. Data zijn heilig voor u. De cijfers liegen niet: uw staat van dienst is onvoldoende en er is geen teken van teken van betere tijden in het verschiet, nu we dichter bij degradatie dan bij Play-off 2 staan.

‘De “bottom line” is simpel: als je een supporter bent van onze club, neem dan ontslag als voorzitter. Aan de andere leden van het bestuur: beschouw dit als een laatste waarschuwing. Niemand is veilig en we laten jullie niet doorgaan met de vernietiging van onze club. Niemand is groter dan het instituut’, klinkt het dreigend.

Partner Content