Anderlecht start met hartscreening in O-L-V-ziekenhuis Aalst

© ImageGLobe

Landskampioen Anderlecht gaat samenwerken met het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst.

Landskampioen Anderlecht gaat samenwerken met het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst. Op de dienst cardiologie zullen onder meer alle spelers vanaf 14 jaar een tweejaarlijkse hartscreening ondergaan.

‘We willen onze verantwoordelijkheid nemen voor alle spelers en hun familie. Als topclub zien we het als onze opdracht om op het vlak van dit soort preventie de norm te stellen’, zei Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck bij de voorstelling.

Vanaf 14 jaar

Naast de screenings bij de jeugd, zullen de spelers van de A-kern, U21 en ‘Purple Talents’ (de elitejeugd van de club) regelmatig een meer doorgedreven cardiologisch onderzoek krijgen.

Omdat het medisch gezien weinig zin heeft om er op jongere leeftijd aan te beginnen, starten de hartscreenings bij de jeugd pas vanaf 14 jaar. ‘Ik weet dat er binnen onze club een of twee spelertjes zijn, waarvan bekend is dat ze hartproblemen hebben, maar zij worden op dit moment goed begeleid en hun probleem is onder controle’, zegt Van Holsbeeck.

Defibrillators

Ook zal RSCA defibrillators in gebruik nemen. ‘Iedereen die bij onze jeugdspelers betrokken is, zal een cursus krijgen om dit toestel te kunnen hanteren’, zegt Van Holsbeeck.

De AED’s (automatische externe defibrillator) zullen zowel in het stadion als in het oefencomplex geplaatst worden. ‘Die toestellen zijn heel makkelijk in gebruik en bevatten instructies, waardoor zelfs een leek ze kan hanteren’, zegt OLV-cardioloog Peter Peytchev. ‘Het is in ieder geval een hele eer om met Anderlecht te kunnen samenwerken, en voor zover ik weet is dit uniek in België.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content