Anderlecht liet Barça-aanwinst Clément Lenglet links liggen

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Landskampioen Barcelona betaalde vorige week 36 miljoen euro voor Clément Lenglet. Reconstructie van hoe Anderlecht naast de verdediger greep.

Het parcours van Lenglet is opmerkelijk: iets meer dan twee jaar geleden voetbalde de centrale verdediger nog in tweede klasse bij Nancy. Medio 2016 promoveerde hij met Nancy naar de Ligue 1 en in de winter van 2017 werd hij voor een kleine vijf miljoen euro weggehaald door FC Sevilla. Na anderhalf seizoen in Andalusië betaalde Barcelona de opstapclausule van 36 miljoen euro om hem naar Camp Nou te halen. Zijn opstapclausule is daar een veelvoud van: 300 miljoen euro. Lenglet wordt zo de 23e Fransman die voor de Blaugrana zal uitkomen.

Gescout

Hoe anders zou de carrière van Lenglet eruit hebben gezien mocht Anderlecht er enkele jaren geleden in geslaagd zijn om de transfer van de Fransman af te ronden. Tijdens zijn periode bij Nancy in de Ligue 2 stond Clement nadrukkelijk op de radar bij de Brusselaars. Mensen die toen dicht bij het dossier zaten, bevestigen dat hij in Brussel is geweest en het oefencomplex in Neerpede heeft bezocht.

In de maanden voor dat bezoek werd Lenglet een aantal keer gescout en alle rapporten waren positief. In Frankrijk stond hij op dat moment al bekend als een van de betere verdedigers van het land. Het dossier werd met de hoogste prioriteit doorgegeven aan Herman Van Holsbeeck.

(Niet) Haalbaar

Vanaf dan lopen de versies uiteen. Een deel beweert dat Lenglet haalbaar was en dat het dossier niet goed beheerd werd. Of zelfs geboycot werd door een makelaar. Volgens ex-manager Van Holsbeeck was de transfer een moeilijk geval. ‘Ik heb Mogi Bayat ingeschakeld en die zei dat Lenglet een topper was. Maar hij voegde er meteen aan toe dat het wat zou kosten. Dat was geen probleem. We hebben bekeken of hij haalbaar was en dat bleek niet het geval.’

Lenglet had, dixit Van Holsbeeck, voor zichzelf uitgemaakt dat hij na Nancy naar Italië, Spanje en Engeland wilde. Een move naar Anderlecht paste niet in zijn carrièreplanning. Van Holsbeeck: ‘We hebben de forcing gevoerd om hem te overtuigen, maar het is niet gelukt. Lenglet heeft woord gehouden want hij is niet veel later naar Sevilla gegaan. Zijn transfer naar Barcelona is het bewijs dat we het goed gezien hadden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content