Aimé Anthuenis kijkt terug op eerste ronde EK

© IMAGEGLOBE

De ex-bondscoach geraakte onder de indruk van Duitsland en Andrés Iniesta.

PLOEGEN

Top:

“Het kan misschien ouderwets klinken, maar de blokvorming van Duitsland blijft indrukwekkend. Dat is een bevestiging van de ploeg, die de afstand tussen de linies heel kort houdt en daardoor snel kan omschakelen. Bovendien zijn ze technisch veel beter en sterker dan iedereen vermoedt. De tijd dat Duitsers alleen strijders en lopers zijn, is al lang voorbij. Het overzicht van Özil, Schweinsteiger als motor, Gomez als koele afwerker en de opkomende Lahm, het gevaar kan van alle kanten komen. Ze zijn het voorbeeld van een typeploeg, want echt veel wijzigingen onderging Duitsland de afgelopen maanden en jaren onder Löw. En als je Klose op de invallersbank kan zetten, dan beschik je als bondscoach over een luxeprobleem.”

“De vedetten van Spanje zijn bij balverlies niet de mannen die veel recupereren, maar wel altijd diep terugzakken om de controleurs Busquets en Xabi Alonso bij te staan. Jordi Alba, de linkerverdediger van Valencia die mogelijk naar Barcelona verhuist, kende ik niet zo goed, maar die verbaasde me in aangename zin. En Iker Casillas blijft een zekerheid tussen de palen, die punten pakt indien nodig.”

Flop:

“Uiteraard Nederland, op alle vlakken. Objectief bekeken was het een team dat werd overroepen. Wanneer je de namen afloopt van hun verdedigers, dan weet je op voorhand dat Van Marwijk niet kon meedoen voor de toernooiwinst. Iedereen staarde zich wat blind op de offensieve mogelijkheden. Maar ik zag twee blokken. De afstand tussen de achterste lijn en de aanval bedroeg vaak meer dan tachtig meter. Op het middenveld konden ze dat duidelijk niet meer belopen.”

“Rusland, dat te snel in euforie verkeerde. Dick Advocaat schoot achteraf op alles en iedereen, maar bracht toch zelf te weinig schwung in dat elftal. Ze mispakten zich stevig aan een stug Griekenland, waar de routine van enkele oudgedienden – zoals Karagounis – uiteindelijk de doorslag gaf. Behalve Alan Dzagojev zag ik weinig lichtpunten.”

SPELERS

Top:

“Cristiano Ronaldo zorgt bij Portugal altijd voor meerwaarde, door zijn enorme snelheid, zijn détente, het kracht in zijn schot vanop afstand en in de zestien meter. Maar voor mij is Nani dé revelatie. Hij is nog een typische buitenspeler die zowel buitenom als binnendoor zijn rechtstreekse tegenstander opzoekt en ook effectief passeert. Een man van de actie, die ook verdedigend zijn taken correct uitvoert, wat betekent dat zijn volume bij Manchester United alleen maar toenam. Hij profiteert ook optimaal van de diepgang en het technisch vermogen op het middenveld, met lepe spelers als Moutinho en Pepe.”

“Ook Pirlo kan me bekoren bij Italië. Een echte leider, toch al van leeftijd, maar hij kan uitpakken met een fantastische traptechniek.”

Flop:

“De egotrippers bij Nederland, die duidelijk uit waren op eigen succes. Van Persie is geen diepe spits, want daarvoor mist hij de kracht en de gestalte. Het werkte mij, net als Jan Mulder, op de zenuwen als ik rechterverdediger Gregory van der Wiel bezig zag. Negentig procent van zijn ballen speelde hij lateraal of achteruit.”

MOOISTE DOELPUNT

“Toch Zlatan Ibrahimovic voor Zweden tegen Frankrijk. Een prachtige volley en goed alles onder controle. Eigenlijk was het jammer dat hij pas de laatste wedstrijd zijn beste vorm haalde. Maar ook de hakbal van Welbeck voor Engeland tegen Zweden – waardoor ze uiteindelijk nog met 2-3 wonnen – of de volley van Balotelli tegen Ierland waardoor het 2-0 werd, verdienen bewondering.”

MOOISTE ACTIE

“De assist van Iniesta voor de goal van Navas bij de nipte zege op Kroatië. Gewoon heerlijk hoe eenvoudig hij voetbal maakt. De manier waarop Iniesta de bal meeneemt uit de lucht met de borst en dan buitenkant voet in één tijd doorspeelt in de loop, dat was prachtig. Een echt staaltje van techniek. (lacht) Je moet het eens proberen doen.”

ALGEMEEN

“Het niveau van dit EK is wisselvallig. Het systeem van een groep met slechts vier teams vraagt gewoon om verrassingen. Rusland verdiende door te gaan, Griekenland dan weer niet. Spanje stond op tien minuten van het laatste pouleduel op wankelen, wat mogelijk dramatische gevolgen kon hebben. Deze optie garandeert alleszins veel spanning.”

“Dat er geen enkele keer 0-0 als resultaat werd genoteerd, wil zeggen dat de verdedigende automatismen bij vele nationale ploegen – die weinig tijd krijgen om zoiets in te studeren – niet op punt stonden. Maar het is ook een teken dat de aanvallers beter voor de dag komen en vaak met een flits iets kunnen forceren.”

“De scheidsrechter presteren goed, behalve bij het openingsduel en ook bij de niet-toegekende treffer van Oekraïne tegen Engeland. Het bewijs voor mij dat we dringend moeten overschakelen naar moderne hulpmiddelen.”

“Dé quote van het toernooi kwam van de Zweedse bondscoach Erik Hamren, na de 2-3-nederlaag tegen Engeland, waarbij hij verklaarde: ‘de operatie is geslaagd, maar de patiënt is jammer genoeg overleden’. Dat blijf ik een prachtige uitpraak vinden.”

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content