Adieu Thierry

© IMAGEGLOBE

Frankrijk neemt afscheid van televisiecommentator/monument Thierry Roland. En vanavond speelt het voor een plaats in de kwartfinales tegen Zweden.

Euro 2012 had de grote terugkeer moeten zijn van de Franse televisiecommentator Thierry Roland, de man die nog zo tekeerging na de uitschakeling van de Fransen voor het WK in 1994. Een schande brulde hij toen.

Roland nam in 2004 na een lange carrière op diverse omroepen afscheid van het publiek tijdens het EK in Portugal, maar ging nog even door met werken op onder meer radiostations.

Acht jaar later was hij van plan om terug te keren op het hoogste niveau, bij de zender M6. Een hereniging moest het worden met zijn legendarische co-commentator van weleer Jean-Michel Larqué.

Maar in extremis gaf Roland forfait als commentator van Les Bleus. De man is al 74 en sukkelde wat met zijn gezondheid. Hij was net geopereerd en achtte een trip naar Oekraïne en de hitte daar medisch gezien niet aangewezen. Te vermoeiend. Alsof hij het einde voelde naderen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag, een paar uur nadat hij de zege van de Fransen tegen het gastland vanuit zijn zetel had gevolgd, kreeg hij een beroerte. Op zijn 74e overleed hij.

Niet onderschatten

Roland zal dus niet meer meemaken hoe de Fransen straks doorstoten naar de kwartfinales, want nu nog geëlimineerd raken, dat verwacht niemand meer. In principe mogen ze zelfs nog verliezen van het al uitgeschakelde Zweden, weliswaar met slechts één doelpunt verschil. Toch waarschuwde bondscoach Laurent Blanc voor overdreven optimisme, hij wil de Zweden niet onderschatten.

Blessures zijn er bij Zweden niet. Bondscoach Hamren dacht er de voorbije dagen wel over na om Johan Elmander voorin te vervangen door Toivonen of Rosenberg. Voor verdediger Olof Mellberg (34) en middenvelder Anders Svensson (35) is deze wedstrijd ongetwijfeld hun laatste op een groot tornooi.

Bij de Fransen herstelde de voorbije dagen Yohan Cabaye van een lichte tik. Kan hij niet spelen, dan komt M’Vila (Rennes) in de ploeg. Menez behoudt wellicht zijn plaats, ten nadele van Malouda, terwijl Clichy en Evra ook met elkaar in balans liggen. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content