Jacques Sys

Aad de Mos houdt nooit zijn mond

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Aad de Mos zegt als analist wat hij denkt en is niet bang om tegen schenen te stampen. Ook als trainer liet hij zich leiden door een wat aparte aanpak.

Zelden een trainer meegemaakt zoals Aad de Mos. Bij KV Mechelen zorgde hij voor een van de meest memorabele prestaties uit de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Hij bouwde de club op het einde van de jaren tachtig uit tot een grootmacht. Met spelers die elders waren afgeserveerd. De Mos speelde in op hun revanchegevoelens. Soms op een heel botte manier. De spelers schrokken ervan. In zijn allereerste competitiewedstrijd verving De Mos na 30 minuten rechtsachter Koen Sanders omdat die zijn opdrachten niet goed uitvoerde. Sanders wist niet wat mij meemaakte en slofte woedend naar de kleedkamer.

Aad de Mos was extreem bijgelovig. Legendarisch is het verhaal van een trainingskamp op de Canarische Eilanden, in januari 1988. Op de laatste avond ging de hele groep eten in een visrestaurant. De buschauffeur reed verkeerd in de kronkelige straten van Las Palmas en hield uiteindelijk halt op één kilometer van het stadion. Vijf maanden later won KV de Europacup voor Bekerwinnaars. Eén jaar later trok de club weer naar het Spaanse eiland. En weer stond de laatste avond een etentje geprogrammeerd in hetzelfde visrestaurant. De chauffeur, dezelfde als het jaar voordien, diende weer verkeerd te rijden en op dezelfde plek te stoppen. Vijf maanden later werd KV Mechelen kampioen.

Aad de Mos hield van dezelfde rituelen en gewoontes. Toen KV Mechelen in april 1989 een Europese verplaatsing moest maken naar Genua, kon een journalist die alle verplaatsingen had gemaakt niet mee omdat zijn vrouw op het punt stond te bevallen. De Mos begreep het, maar voorspelde dat KV Mechelen uitgeschakeld zou worden. En dat gebeurde dan nog ook.

Aad de Mos is inmiddels 71 jaar. Hij laat nog altijd graag zijn licht schijnen over het voetbal en wil zich wel eens vergissen. Daar wordt dan lacherig over gedaan. Het belet hem niet door te gaan en niemand te sparen. De Mos houdt nooit zijn mond. In het Nederlandse weekblad Voetbal International veegde hij de vloer aan met bondscoach Roberto Martínez. Hij zei dat Vincent Kompany de baas is en assistent Martínez mee mag naar het WK. Hij bekritiseerde het 3-4-3-systeem dat werd gespeeld omdat je dan altijd mensen tekortkomt op het middenveld. Hij noemde Martínez op tactisch vlak geen goeie trainer en sprak van een verloren generatie in plaats van een gouden. De ploeg, roept hij, heeft wel grote namen. Maar er staat geen team. En de spelers staan zelf ook niet op. De dag dat er een Belg opstaat tegen deze trainer, zo vervolgde De Mos, moet nog komen.

En zo ging hij maar door. Onverbloemd en onversneden. Best mogelijk dat binnen enkele weken blijkt dat hij zich heeft vergist. De Mos zal er zich wel uitpraten. Met de hem eigen flair.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content