AA Gent verliest bij Valencia na 2 owngoals: 2-1

AA Gent voetbalde in de Champions League-wedstrijd uit bij Valencia goed mee, maar ging toch ten onder, na 2 owngoals. Thomas Foket scoorde voor Gent, terwijl Lasse Nielsen en Stefan Mitrovic voor de thuisploeg scoorden.

Met één op negen punten blijven de Buffalo’s derde in groep H van de Champions League, omdat Olympique Lyon met 3-1 verloor op bezoek bij Zenit Sint-Petersburg. Lyon heeft net als de Gentenaars één punt na drie speeldagen. Zenit blijft aan de leiding met het maximum van de punten, Valencia staat tweede met zes punten.

De 2.500 meegereisde Gent-supporters moesten in het Mestallastadion tot de veertigste minuut wachten op het eerste serieuze doelgevaar van hun ploeg, maar het was wel meteen raak. Renato Neto strooide een pass uit over de Gentse verdediging, Thomas Foket – terug in de ploeg na zijn schorsing – knalde met rechts onhoudbaar in het dak van het doel. Foket kon zo de owngoal van Lasse Nielsen uitwissen. De Deense verdediger had op het kwartier na geharrewar met Sofiane Feghouli het leer voorbij zijn eigen doelman gewerkt.

Onder druk

Belgische tegenstanders liggen Algerijns international Feghouli wel, op het WK van vorig jaar scoorde hij immers op strafschop het enige doelpunt voor zijn land in de groepswedstrijd tegen België, die de Rode Duivels uiteindelijk met 2-1 wonnen. Het openingsdoelpunt was het resultaat van een sterk openingskwartier van de thuisploeg, die de aanvallende 3-4-3 van Gent-coach Hein Vanhaezebrouck meermaals terugdrong naar een 4-3-3. Valencia domineerde doorlopend, maar toptalenten Santi Mina, Alcacer, Parejo en Gomes konden de score niet hoger laten oplopen.

Gelijkopgaand

De gelijkmaker in de veertigste minuut zorgde ervoor dat de Buffalo’s het evenwicht konden herstellen en ook na de pauze ging de partij beter op en neer in het doorregende Valencia. Brute pech zorgde er echter voor dat de thuisploeg, vorig seizoen de nummer vier in de Primera Division maar dit seizoen nog op zoek naar de beste vorm, opnieuw op voorsprong kon klimmen. Een trap van Gaya belandde via verdediger Stefan Mitrovic in het Gentse doel, waardoor er voor Gent hetzelfde scenario ontrolde als drie weken geleden op bezoek in Sint-Petersburg. Ook toen konden ze een 2-1 nederlaag maar net niet vermijden. Op de openingsspeeldag tegen Lyon pakten ze een punt, maar ook toen zat er meer in. Gent heeft nog drie speeldagen om punten te rapen in deze Champions League. Op de vierde speeldag in groep H ontvangen de Gentenaars op woensdag 4 november Valencia, terwijl Zenit op bezoek gaat bij Lyon.

Zenit hield Lyon dinsdag makkelijk af. Het werd 3-1. Dzyuba (3.), Hulp (56.) en Danny (83.) scoorden voor de club uit Sint-Petersburg. Lacazette (49.) gaf Lyon met een sublieme hak even hoop. Axel Witsel en Nicolas Lombaerts speelden de hele partij.

Doelpuntenfestijn

AS Roma speelde na een spektakelstuk 4-4 gelijk op het veld van Bayer Leverkusen. Na een knappe remonte gaven Radja Nainggolan en co alsnog hun eerste driepunter in groep E uit handen.

Leverkusen kwam al na vier minuten op voorsprong via een penaltytreffer van Chicharito. Een kwartier later verdubbelde de Mexicaanse spits de score. Nog voor de pauze kwam AS Roma op gelijke hoogte dankzij kapitein De Rossi, die twee keer de weg naar het doel vond (29. en 38.). In de tweede helft dikten Pjanic (54.) en Falqué (73.) de score aan tot 2-4 voor de Italiaanse bezoekers. Leverkusen sleepte alsnog een punt uit de brand via Kampl (84.) en Mehmedi (86.).

Nog in groep E ging Barcelona, met Thomas Vermaelen op de bank, met 0-2 winnen op het veld van het Wit-Russische BATE Borisov. Invaller Rakitic scoorde beide doelpunten voor Barça, dat aan de leiding gaat in de poule met 7 op 9. Leverkusen is tweede met 4 punten, BATE heeft er 3. AS Roma pakte twee punten uit drie wedstrijden.

Bayern München onderuit

Arsenal hield in eigen huis Bayern München onder de duim (2-0), meteen goed voor zijn eerste Champions League-overwinning dit seizoen. Giroud (77.) en Özil (90. +4) scoorden de doelpunten. In de andere match in groep F klopte Olympiakos het Kroatische Dinamo Zagreb met 0-1 dankzij een treffer van Ideye (79.). Bayern en Olympiakos hebben 6 punten, Arsenal en Dinamo Zagreb tellen 3 eenheden.

Chelsea moest op de derde speeldag in groep G op bezoek bij groepsleider Dinamo Kiev. Coach José Mourinho zette Eden Hazard de hele wedstrijd tussen de lijnen, maar de Rode Duivel kon de ban niet breken. Geen van beide ploegen kwam tot scoren. Porto deed dat wel tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. In vier dolle minuten troffen Aboubakar (37.) en Brahimi (41.) raak. Dankzij de 2-0 zege gaat de Portugese topclub aan de leiding in groep G. Met 7 punten heeft Porto er twee meer dan Kiev en drie meer dan Chelsea. Maccabi sprokkelde nog geen punt.