AA Gent: ‘Milicevic is de exponent van een ploeg die stappen zette’

© BELGA

De Zwitserse strateeg Danijel Milicevic bloeide pas dit seizoen open bij AA Gent. In Sport/Voetbalmagazine legt Peter Balette, assisttrainer bij de Buffalo’s, uit hoe dat komt.

Een miljoen euro betaalde AA Gent naar verluidt voor Milicevic, komende van KAS Eupen. Vorig seizoen scoorde hij in tien competitiewedstrijden niet één keer voor de Buffalo’s. Maar de laatste weken haalt hij dus een heel hoog niveau. “Daar speelt de coach een grote rol in”, zegt Peter Balette, die vorig seizoen assistent-trainer was van Mircea Rednic en die dat nu is van Hein Vanhaezebrouck. “Die specifieke loopacties in de rug van de verdediging zoals tegen Standard en Club Brugge, zijn er door de coach ingepompt. En Mili is een heel slimme speler, iemand die het tactisch plannetje van de coach heel goed kan vertalen op het veld.”

Slimme jongen

Dat is anders dan hij onder de vorige coach moest spelen. “Onder Mircea was hij meer de man die het spel verdeelde en heel veel naar de bal toe speelde. Hein vraagt andere dingen. Nu krijgt Mili in de aanvallende posities veel ruimte voor positiewissels en loopacties en dat doet hij uitstekend. Hij is iemand die altijd alert is als er door de coaches tactische zaken worden meegegeven. Mili is de strateeg van de stilstaande fasen en ook de man die voor de wedstrijd en tijdens de rust altijd in communicatie is om kleine dingen bij te sturen, om iedereen wakker en scherp te houden.”

“Het is een slimme en correcte jongen. Je voelt in de groep het respect voor hem. Hij is zich ook wel echt aan het profileren en is door zijn manier van spelen stilaan aan het uitgroeien tot een leider. Niet door zijn verbale kracht, maar door de kwaliteit die hij brengt. Hij voetbalt een beetje zoals hij in het leven is. Alles moet piekfijn in orde zijn. Altijd netjes gekleed, mooi uitgedost, afgeborsteld. Leuke wagen, Maserati.”

Conditie

Maar hij moet meer lopen dan ooit. “Ja, het regime van Hein is verschrikkelijk zwaar en daar moet hij in mee. Zijn fysieke conditie zal nu sowieso wel beter zijn, daardoor zal hij minder geblesseerd zijn en in een wedstrijd veel meer aanwezig zijn. Mili is allesbehalve een freak van lange duurlopen, maar de coach maakte er hem onlangs op attent dat hij in de wedstrijd toch dertien à veertien kilometer gelopen had. Hij profiteert van het loopwerk dat hij op training moet doen. Dat verklaart de verrassende wending die er is gekomen. Mili is een beetje de exponent van een club die in zijn geheel stappen zette en van een ploeg die nu kan meedingen met de grote ploegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content