16 jaar en 500.000 euro per jaar verdienen: wie is Xavi Simons?

© @PSG_inside
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

Tussen alle miljoenendeals viel er één opvallende naam te bewonderen: Xavi Simons. De 16-jarige Nederlander trekt dan misschien gratis van FC Barcelona naar Paris St.-Germain, hij tekende er een contract voor een duizelingwekkend bedrag van ruim €500.000 per jaar. Ik herhaal het nog even: 16 jaar, 500k.

We krijgen op die manier een nieuw dieptepunt in de scramble for talent. Dat ‘oudere’ A-spelers zich laten verleiden door een aantrekkelijk langdurig miljoenencontract van de Europese, Oosterse en Amerikaanse clubs, is vandaag een spijtig voetbalfeit. PSG deed er vorige week echter nog een flinke schep bovenop. Het plukte de 16-jarige Xavi Simons weg bij de U17 van FC Barcelona.

€1140 per dag

‘Opvallend, maar toch niet ongebruikelijk’ zie ik u denken. Inderdaad, jeugdtransfers gebeuren tijdens elke mercato. Het is één van de redenen waarom Belgische talenten soms de voorkeur geven aan het ruime sop aan Europese voetbalgiganten. Maar wie iets dichter de details van Simons’ contract onder de loep neemt, merkt al snel een lange reeks aan cijfers en nummers, oftewel zijn jaarloon.

De Nederlandse krullebol tekende een overeenkomst tot 2022 en zal zo’n €516.000 per jaar gaan verdienen. U hoeft uw rekenmachine niet bovenhalen, ik maak de berekening voor u: €1140 per dag. Per dag! Voor een zestienjarig ukkie. Ter vergelijking: ik werkte aan die leeftijd in een drukbezochte viswinkel in Zeebrugge. Hard werken, maar mooi geld. Ik hield met wat geluk het dubbele van Simons’ dagloon over aan het eind van de zomer.

Het talent spat er vanaf, dat staat vast. Een sierlijke, centrale middenvelder. Inzicht en balgevoel. Leiderskwaliteiten. Alle capaciteiten om op termijn opvolger te worden van zijn intussen gepensioneerde naamgenoot bij FCB. Toch lukte het PSG om hem los te weken uit La Masía.

Geld boven hart

Geld boven hart lijkt het motto. Of gelooft de speler en zijn entourage niet in de doorgroeimogelijkheden, nu Barça de laatste jaren maar miljoenen en miljoenen blijft uitgeven. Onlangs nog zeventig aan zijn landgenoot Frenkie de Jong, iemand met grotendeels dezelfde kwaliteiten en ook slechts 22 jaar.

16 jaar en 500.000 euro per jaar verdienen: wie is Xavi Simons?
© belgaimage

Laat ons hopen dat het Nederlandse talent niet verdrinkt in het geld of vastraakt in de machtspelletjes van het topvoetbal. Want toeval bestaat niet, Simons wordt vertegenwoordigd door jawel … Mino Raiola. Wie anders? De Italiaanse succesvertegenwoordiger heeft overal wel een stokje tussen de deur zitten. Laat het de 16-jarige zijn kwaliteiten hopelijk niet in de weg staan. Het zou zo’n verspilling zijn van zijn mogelijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content