10 wereldtoppers die nooit de Gouden Bal wonnen

© Reuters

Hieronder vindt u de top 10 van de grootste spelers die nog nooit de meest prestigieuze individuele beloning ontvangen hebben.

Dit jaar zal de jacht voor de Gouden Bal zich weer beperken tot een strijd tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tenzij een kampioen uit de Duitse wereld de prijs wegkaapt. Hoe dan ook zullen er veel ontgoocheld zijn onder de 23 genomineerden waar de Belgen Eden Hazard en Thibaut Courtois ook deel uit van maken.

Terugblik door het magazine France Football op de grootste spelers die sinds de oprichting van de Gouden Bal in 1956 nog nooit de trofee in ontvangst namen.

Raúl : Zestien jaar bij Real Madrid, zes Spaanse kampioenschappen, drie Champion’s League, twee Intercontinental Supercups en 323 doelen voor 741 wedstrijden bij Merengue : het palmares van de Spaanse doelpuntenmaker doet duizelen. In 2001 werd Raúl tweede na Michael Owen, hij is waarschijnlijk tien jaar te vroeg geboren, in een periode waarin Spanje in de grote tornooien nooit verder ging dan de kwartfinales.

Thierry Henry : De Fransman, die niet te stuiten was bij Arsenal en Barcelona en tegenwoordig nog altijd bij New York Red Bull speelt, verblindde bijna tien jaar lang de voetbalwereld. Tweede in 2003 na Pavel Nedved, stond hij in 2006 voor de tweede keer op het podium achter de Italiaanse kampioenen Fabio Cannavaro en Gianluigi Buffon. Zonder de zaak Materazzi-Zidane had de trofee waarschijnlijk op zijn schouw gestaan.

Alan Shearer : Beste doelpuntmaker aller tijden in de eerste Engelse league met 283 doelen, had de Engelse aanvaller verschillende keren aanspraak kunnen maken op de hoogste onderscheiding. Hij eindigde derde in 1996 en betaalde cash de uitschakeling van Engeland uit de Euro en de opening van de trofee voor niet-Europese spelers gezien enkel Matthias Sammer en Ronaldo hem voor waren.

Just Fontaine : 13 doelen maken in één Wereldbeker is niet voldoende om de Gouden Bal te winnen. De Franse aanvaller heeft het in 1958 aan de lijve ondervonden toen zijn landgenoot Raymon Kopa (winnaar van de Champion’s League) en de Duitser Helmut Rahn hem voorbijstaken.

Gianluigi Buffon : De 36-jarige doelverdediger heeft net zijn 500ste wedstrijd voor Juventus Turijn gewonnen. Lange tijd werd hij beschouwd als de beste keeper van de wereld. In 2006 greep hij net naast de trofee na de overwinning van Italië in de Wereldbeker. Dat jaar werd hij enkel voorafgegaan door zijn medespeler Fabio Cannavaro, die na een krankzinnige Wereldbeker de bijnaam de Muur van Berlijn kreeg.

Ryan Giggs : Indien hij niet in Wales geboren was, was Giggs zeker en vast verschillende keren op het podium gekropen maar de onbeduidendheid van zijn internationale carrière heeft zwaar doorgewogen. Zwaarder dan zijn 963 wedstrijden voor ManU, zijn 13 Premier League en zijn twee Champion’s League.

Paolo Maldini : Maldini, een hondstrouwe speler, heeft maar liefst 25 jaar voor het grote AC Milan gespeeld. In zijn club kon hij een indrukwekkend palmares voorleggen maar de opeenvolgende tegenslagen met de Squadra Azzura waar in 2002 hij vier jaar te vroeg op pensioen ging kostten hem de trofee. De knappe Paolo moet zich dus tevreden stellen met twee derde plaatsen in 1994 en in 2003.

Oliver Kahn : Zonder een fenomenale Ronaldo in de Wereldbeker van 2002, zou de Duitse keeper waarschijnlijk als tweede doelverdediger, na Lev Yachine in 1963, de Gouden Bal gewonnen hebben. De driedubbele winst Kampioenschap – Beker van Duitsland- Champion’s League in 2001 was ook onvoldoende en Kahn is nooit hoger geëindigd dan zijn twee derde plaatsen.

Francesco Totti : Totti, een levende God voor de supporters van Roma, is de oudste doelpuntmaker van de Champion’s League sinds zijn doel tegen Manchester City in september. Zijn trouwheid aan zijn niet altijd even dynamische club heeft hem zonder twijfel een groot aantal individuele prijzen en trofeeën gekost.

Steven Gerrard : Zoals voor Totti is de trouw van Gerrard aan Liverpool waarschijnlijk één van de redenen waardoor hij nooit hoger geëindigd is dan derde in het klassement van de Gouden Bal. In 2005 won hij de Champion’s League en werd hij enkel overtroffen door Ronaldinho en zijn landgenoot Frank Lampard die een buitengewoon seizoen kon voorleggen.

Jules Monnier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content