Waar kun je terecht voor het Belgisch, buitenlands en internationaal voetbal op televisie? Een overzicht.

In de Jupiler Pro League zijn ze al een tijdje bezig en vanaf nu beginnen ze er ook aan in een paar grote buitenlandse competities. Volgend weekend starten ze in Engeland, Frankrijk en Nederland, het weekend erop zijn Duitsland en Spanje aan de beurt en als laatste sluit Italië de rij. Wie alles vanuit zijn luie stoel wil volgen, kan terecht op de platformen van Telenet en Proximus, dat ook de producties van de nieuwe speler Eleven aanbiedt.

TELENET

Play Sports. Kostprijs: 16,45 euro per maand. Sociale media, de app en uiteraard de diverse kanalen. Zeer veel sport (basketbal, volleybal, hockey, veldrijden, formule 1, motorcross en golf), maar uiteraard ook een pak voetbal. Alle wedstrijden van de Jupiler Pro League en uit het buitenland de wedstrijden van de Engelse, Duitse en Nederlandse competitie. Telenet heeft een samenwerking met de VRT en dat is te merken bij de uitzendingen van de Europa League en de beker van België. VRT (en RTL) zenden behalve de finale ook één halve finale en één kwartfinale uit, op Telenet komen de andere halve finale, de kwartfinales en nog wedstrijden uit een vroeger stadium. Wat de Europa League betreft: VRT zendt per speeldag één wedstrijd naar keuze uit (tot vorig seizoen waren dat er nog twee per avond), Telenet heeft de tweede keuze. Ook wat veldrijden betreft werkt men samen. Noot: het veldrijden wordt niet op een apart betaalkanaal gestopt, de Superprestige en de Wereldbeker zullen voor iedere abonnee van Telenet te zien zijn.

Play Sports zet ook zwaar in op omkadering van de wedstrijden. Met veel studiogasten, nieuwe en bekende gezichten, analisten en mensen met een ruimere kijk op het voetbal. Daarvoor werd een nieuwe grote studio gebouwd. Een van de trekkers moet Jan Mulder worden, die onlangs voor behoorlijk want centen van krantveranderde. Hij zal elke weekend bij Telenet in de studio zitten. De samenwerking met de VRT resulteert ook in het uitwisselen van bekende gezichten. Filip Joos was de voorbije jaren al te horen als commentator van topwedstrijden, Michel Wuyts en Paul Herygers zullen het veldrijden ook voor Telenet becommentariëren, terwijl Maarten Van Gramberen en Eddy Demarez op zondag programma’s komen presenteren..

Play Sports brengt ook reportagewerk. Geert De Vlieger gaat naast zijn werk als analist ook door met Hoogvliegers, waarbij gezocht wordt naar de mens achter de sporter. Komend seizoen wordt dat opengetrokken naar andere sporten dan voetbal, ook iemand als Sven Nys komt nu in aanmerking. Nu het EK eraan komt, worden ook Rode Duivels steeds interessanter voor een babbel. Vanaf september brengt Bonka Circus Fanatico, omschreven als een soort stoute of gedurfde Man bijt hond voor sport. Zoekt Bart Wellens een nieuwe job? Dan krijgt hij van de reportagemakers tips voor de arbeidsmarkt. Heeft Laurens De Vreese als enige Belgische Astanarenner geen volgwagen op het BK? Fanatico helpt hem uit de nood. Een supportersvak in het stadion voor scheidsrechter Serge Gumienny? Fanatico bevolkt het. Achter de schermen, maar op een andere manier, met soms leuke, wilde ideeën.

De fan aanspreken, dat wil Play Sports, dat nóg een paar ideeën wil uitwerken. Anderlecht-Club Brugge door de ogen van fans bijvoorbeeld. Op één kanaal serieuze commentaar van Joos en De Vlieger, maar op twee andere kanalen mogen fans van Anderlecht en Club elk apart hun gang gaan. Lekker gekleurd. Dat idee ontstond uit een zoektocht naar nieuwe stemmen. Een aantal kandidaten viel daarbij door de mand, vanwege te supportersgekleurd of een te duidelijk accent. Dit is een manier om hen op te vissen. Slaat het concept aan, dan komt er meer. Ook in het veldrijden komt er fanparticipatie. Daags voor de echte wedstrijd mogen fans van elke toprenner zelf op het parcours rijden en op het einde van het seizoen is er dan een prijs voor de beste fan. De toprenners willen naar verluidt ook hier niet afgaan en trainen nu al hun supporters.

PROXIMUS

11 en 11+ gaan door zoals vorig seizoen. Dat betekent: alle wedstrijden van de Jupiler Pro League en wedstrijden uit de Proximus League (de Belgische tweede klasse), de Champions League én wedstrijden uit de Portugese competitie. Kostprijs: 9,95 euro per maand (voor Belgisch voetbal), 9,95 euro per maand (alle internationaal voetbal van 11 + en alles van Eleven, zie verder), of 14,95 euro (All Foot, Belgisch én buitenlands) per maand. Proximus zet vooral in op liveverslaggeving, met naast de commentatoren bekende koppen als Peter Vandenbempt, Gert Verheyen, Wesley Sonck en Wim De Coninck. Hier geen magazines.

ELEVEN EN ELEVEN SPORTS

Een nieuwe speler op de markt, te bekijken via het platform van Proximus TV. Om een beetje voor verwarring te zorgen: 11 is niet hetzelfde als Eleven, al wordt het op hetzelfde platform aangeboden, zit het in hetzelfde pakket en zult u allicht ook een aantal stemmen herkennen.

Achter Eleven zit het mediabedrijf MP & Silva, rechtenhouder van de Belgische competitie. De productie gebeurt in Barcelona, het Vlaamse commentaar wordt ingesproken vanuit Brussel. Eleven heeft op voetbalvlak op dit moment de rechten van het Spaanse, Franse, Schotse en Italiaanse voetbal én de FA Cup. Deze competities zijn inbegrepen in het 11 + en All Footabonnement dat Proximus aanbiedt.

Vanaf 22 augustus is ook Eleven Sports beschikbaar, dan komt er nog eens ATP 250, basketbal, wielrennen, volleybal en formule E bovenop in het 11+-aanbod.

Zappen maar.

DOOR PETER T’KINT – FOTO BELGAIMAGE

Om een beetje voor verwarring te zorgen: 11 is niet hetzelfde als Eleven, al wordt het op hetzelfde platform aangeboden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content