Het Belgische wielrennen baadt in weelde.

Herinnert u zich het openingsweekend van 2006 nog ? Youngsters van eigen bodem zwaaiden er de plak. In de Omloop Het Volk zette de toen 23-jarige Philippe Gilbert Quick-Step én Davitamon-Lotto een neus met een splijtende demarrage in de slotkilometers. Met Koen Barbé, Gert Steegmans en Wim De Vocht nestelden nog drie jonge twintigers zich in de top tien. Een dag later was het de toen 25-jarige Nick Nuyens die zijn gram haalde in Kuurne-Brussel-Kuurne, met in zijn zog Tom Boonen, opnieuw Gert Steegmans, Jurgen Van den Broeck en Kevin Van Impe.

Kunnen die jongeren van vorig jaar bevestigen ? Gilbert en Nuyens starten als absolute kopmannen bij respectievelijk La Française des Jeux en Cofidis. Vooral Nuyens is extra geprikkeld na geluiden vanuit zijn vorige team dat “Steegmans tien keer beter is dan Nuyens.” Steegmans en Boonen staan elkaar dit jaar niet meer naar het leven. Vraag is hoe de kaarten bij Quick-Step verdeeld worden. Wil Boonen een snelle zege in zijn Vlaamse klassiekers ? Of laat hij die kans aan zijn nieuwe luitenant, in ruil voor hulp in de Ronde van Vlaanderen ? Als dat plan mislukt, kan de blauwe armada nog altijd rekenen op de talentvolle Kevin Van Impe en oude rotten Serge Baguet en Peter Van Petegem, die voor de vierde keer kan zegevieren in de Omloop.

Bij Predictor-Lotto azen De Vocht en Van den Broeck nog altijd op hun eerste profzege. Maar vermoedelijk moeten zij samen met neoprof Greg Van Avermaet hun kansen opofferen voor Leif Hoste en Roy Sentjens. Sentjens, van dezelfde jeugdlichting als Boonen en Steegmans en in 2003 de onverwachte winnaar van een doorregend Kuurne-Brussel-Kuurne, start in ieder geval hypergemotiveerd na een jaar van ziekte.

Bij Discovery Channel werd het Belgische kamp serieus uitgedund. Stijn Devolder moet er nu de nationale eer hoog houden. Het valt te hopen dat de West-Vlaming afgelopen winter wel bij de les was en zich kan revancheren voor zijn slechte voorjaar van 2006. Maar misschien verrassen Bert De Waele, vorig jaar tweede in de Omloop, en Belgisch kampioen Niko Eeckhout wel. Conclusie ? Aan de vooravond van de Vlaamse klassiekers baadt het Belgische wielrennen in weelde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content