Ook op het Europese toneel treedt Lyon steeds meer naar voren als een absolute topper.

Een jaar geleden begon Lyon aan de Champions Leaguecampagne met een 2-2 gelijkspel tegen Manchester United nadat het met 2-0 had geleid. De viervoudige Franse kampioen heeft daar kennelijk de nodige lessen uit getrokken en slaagde er nu tegen Real Madrid wel in om de snel uitgebouwde voorsprong probleemloos vast te houden. Resultaat : 3-0.

Veel waarnemers hadden na het vertrek van sterkhouder Michaël Essien naar Chelsea nochtans openlijk hun twijfels geuit over de sterkte van de Fransen. Financieel deed Lyon echter een uitstekende zaak en sportief blijkt het vertrek van de Ghanese verdedigende middenvelder bijzonder goed opgevangen, vooral met enkele sterke Brazilianen. Ook de inbreng van de nieuwe coach, Gérard Houllier, is niet te onderschatten omdat hij het tactische palet waarover het team beschikt, aanzienlijk heeft verbreed.

“Lyon is de laatste vier jaar uitstekend bezig”, zei Gérard Houllier voor het duel met Real Madrid, “maar moet nog leren een wedstrijd beter te controleren. Ik ben er echter van overtuigd dat we zullen bewijzen dat we dit ook kunnen.” Lyon voegde de daad bij het woord. Het liet Real Madrid 54 procent van de tijd in balbezit, maar werd nooit ernstig bedreigd. De vinnige en klaarkijkende Franse ploeg maakte van elke mogelijkheid gebruik om Real, dat het zonder Zine-dine Zidane en Ronaldo moest stellen, deskundig af te maken. Heel geleidelijk heeft Lyon in Frankrijk een dominerende positie uitgebouwd waar niet meer aan te tornen valt en het lijkt er steeds meer op dat het team dit scenario op het Europese toneel zal herhalen. Grote namen zijn dus gewaarschuwd. (PB)George Weah, de vroegere spits van PSG is een van de kandidaten bij de presidentsverkiezingen in Liberia op 11 oktober. Paul Le Guen, de vroegere coach van Lyon, zou kandidaat zijn om aan de slag te gaan bij Dynamo Kiev. Didier Deschamps zou zich ondanks de zwakke seizoenstart geen zorgen moeten maken over zijn positie als coach van Monaco. De nationale ethische raad heeft vice-voorzitter Gérard Brianti uit alle officiële functies geschorst tot 3 oktober omdat hij na de wedstrijd tegen Auxerre had gezegd dat “de scheidsrechter beter een ander beroep zou kiezen en best enkel wedstrijden in zijn wijk zou fluiten.” Frédéric Hantz doet meer en meer van zich spreken. Zijn team, Le Mans, presteert dan ook erg goed in de Franse eerste klasse. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Carew (Lyon), De Melo (Le Mans), Piguionne (St-Etienne), Pauleta (PSG) 4 goals; 4. Cousin (Lens) 3 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content