Vincent Kompany

© BELGAIMAGE

Graag een reactie op de lezersbrief over de Rode Duivels in nummer 14 van 5 april. Ik vind het toch vrij straf dat mensen het belang van Vincent Kompany bij de nationale ploeg blijven onderschatten. Als keeper, voorhoede en middenveld is het toch een stuk makkelijker en geruster spelen met Vincent als laatste verdediger dan, met alle respect, met Laurent Ciman.

Je weet dat de bal niet even snel terug achteruit gaat als vooruit, waardoor je vrijer gaat aanvallen. Je kunt pas keihard vooruit spelen als je weet dat de counter van de tegenstander makkelijk kan worden afgestopt. Daardoor zitten ze nu met twijfels te spelen. Dat is ook exact wat er gebeurd is tegen Wales. We moeten geen onzin vertellen: met de gebruikelijke verdediging spelen we voor het kampioenschap. Kompany is onze beste, maar wel broze, verdediger.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Play-off 4

Na de reguliere voetbalcompetitie komen er in België aansluitend nog toetjes, zoals play-off 1 en play-off 2, waar ploegen uit eerste klasse kunnen strijden voor het kampioenschap en de te verdelen plaatsen in de Europese competities. Sinds dit jaar wordt er binnen eerste klasse B ook de strijd tegen de degradatie geleverd in een play-off 3, terwijl drie andere ploegen mogen meestrijden in play-off 2, al hangt het van de licentiecommissie af of ze hun prijs ooit kunnen verzilveren.

Maar in het woestijngebied tussen de echte profs en de would-be profs, speelt zich sinds kort een vierde, verborgen, play-off af. Daar waar de andere zich nog afspelen op het veld, is hier geen grasmat meer nodig. Alle ploegen die op basis van de reguliere, sportieve poules deze ultrafase bereikt hebben, worden in de trommel gegooid, inclusief de kampioenen.

In deze play-off 4 ontmoeten sportief sterke ploegen als tegenstanders de Licentiecommissie, het BAS en de Geschillencommissie. Zelfs Comité P wordt toegelaten en ook de Raad van State zit in de poule. De competitie is vooral een politiek kluwen waarin federale tackles zijn toegelaten, bijvoorbeeld tackles tussen de Gewesten die hun ploeg verdedigen. Omdat de KBVB toch het laatste woord wil hebben, is de Reviewcommissie ook hier bevoegd. Zij beoordelen de opgenomen beelden van deze politieke tackles ad hoc, om uiteindelijk te bepalen wie in de Pro League terecht mag komen.

Deze play-off 4 is al aan een derde editie bezig, maar is bij het grote publiek nog niet zo bekend. Ze zijn namelijk nog op zoek naar een grote sponsor die er de juiste allure aan kan geven, zoals een Croky of Jupiler dat doen met de andere competities. Kandidaten in de running zijn Hudson, Tele Columbus en in mindere mate de Bifi’s en de andere Zwans van deze wereld.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

MARIJN GEBRUERS, GENK; PETER KAES, LEOPOLDSBURG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content