Hoewel het bestuur van Hamburg trainer Thomas Doll tot de winterstop de tijd geeft voor een ommekeer, kwamen al zijn vertrekpremies naar buiten. Bij een vrijwillig terugtreden ontvangt de oud-international 600.000 euro, bij een ontslag 900.000 euro.

Na de 2-1-uitschuiver tegen degradatiekandidaat VfL Bochum herstelde de ploeg van Rode Duivel Vincent Kompany (ex-Anderlecht) zich in de Champions League, door met 3-2 te winnen van CSKA Moskou. Daarmee werd de schandelijke nul van het bord geveegd en krijgt Doll, die het volle vertrouwen krijgt van zijn spelerskern, nog wat ademruimte. De Duitse media mogen dan al weken speculeren over zijn vertrek, ook intern komt er al commentaar. Een beetje vreemd, want tot vorige week lag de oud-speler nog niet onder vuur. Het was Willi Schulz, lid van de raad van toezicht van HSV én Duits international tijdens het WK van 1966, die heel wat aan te merken had na de pijnlijke nederlaag in Bochum. “Met dit verlies tegen een onschadelijk en simpel ploegje als Bochum bereikten we een absoluut dieptepunt”, verklaarde de ex-verdediger in Hamburger Abendblatt. “Dieper vallen kan echt niet. Wie nu niet ziet dat er iets moet gebeuren, snapt er helemaal niks van. Bij ons aait iedereen de bal met zijn schoenzool. We willen de bal het doel in lopen. Maar zo werkt het niet. We moeten meer strijden en lopen. Onze ploeg heeft geen discipline. Dat kwam tot uiting bij die uitsluiting van Rafael van der Vaart. Schandalig, zeker voor de aanvoerder.”

Schulz gelooft niet in transfers. “We kunnen toch niet onafgebroken mislukte voetballers kopen. Echte toppers krijgen we niet”, foeterde hij. “We investeerden al genoeg, kochten in totaal al negen nieuwkomers. Daar ligt het niet aan.”

De spelers steunen hun coach. “Buiten Doll zie ik niemand die ons verder kan helpen. Wij willen doorgaan met hem”, argumenteerde Bastian Reinhardt. Ook Thomas Doll probeert vooral positief te blijven. “Dat we niet tevreden zijn, is duidelijk. Maar om nu op de jongens in te hakken, is te gemakkelijk. Ik begrijp de frustratie. Daarmee sta ik aan de kant van de fans. Maar we moeten hard werken en in onszelf geloven.”

Toch lijkt Doll steun te verliezen, omdat er op het veld weinig verbetering zichtbaar is, ondanks de vele geblesseerden. “We moeten oppassen dat we niet degraderen”, klinkt Schulz erg somber. “Aan het einde van het seizoen zullen we 35 tot 37 punten nodig hebben. We zullen dus nog een achttal keer moeten winnen. Maar hoe ? Het is geen vijf voor twaalf, maar al vijf over twaalf.”

Het WK leverde de Duitse voetbalbond en de profliga een nettowinst van 56,5 miljoen euro op. Het totale overschot bedraagt 140 miljoen euro.

Hertha BSC zag zijn schuld oplopen tot een recordhoogte van 55 miljoen euro. Over het vorige seizoen leed de club uit Berlijn een verlies van 13,9 miljoen euro.

De tuchtcommissie Duitse voetbalbond toont weinig medelijden met Hamburger SV. De Nederlandse international Rafael van der Vaart kreeg een schorsing voor vier duels. De club reageerde ook, met een geldboete van tienduizend euro voor de aanvoerder. De comeback van Juan Pablo Sorín was ook van korte duur. De Argentijnse linkerverdediger liep een spierscheur op in de linkerkuit. Thimotée Atouba, een andere verdediger, werd door de clubleiding voor twee wedstrijden geschorst, nadat hij tegen CSKA Moskou zijn middenvinger opstak naar de eigen fans. De Kameroener, die zijn frustratie uitte toen hij werd vervangen, moet zich van het bestuur verontschuldigen bij de ploeg en de supporters.

Alemannia Aachen maakte een einde aan de discussie over een ophanden zijnde transfer van international Jan Schlaudraff naar Bayern München of Werder Bremen tijdens de winterstop. Na een gesprek met enkele bestuursleden werd een directe overgang als mogelijkheid van de tafel geveegd. Voor een gelimiteerde afkoopsom van ongeveer een miljoen euro kan de aanvaller volgende zomer vertrekken.

Leverkusen toont belangstelling voor de Nederlandse rechterverdediger Michael Lamey (26), die nog tot 2007 onder contract ligt bij PSV, maar daar zijn basisplaats kwijt is aan Carlos Salcido. Ook Betis heeft interesse.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content