Elk jaar geeft de UEFA aan clubs die niet deelnamen aan de Champions League, geld voor hun jeugdwerking. Om de 670.000 euro te verdelen die er nu voor België is, hanteert de profliga een eigen onderzoek. Daarin moesten clubs onder andere invullen hoeveel trainers en voetbalvelden er voor de jeugd zijn. Daarnaast dienden ze aan te geven hoeveel spelers ze onder contract hebben die jonger zijn dan 21 en al drie jaar bij de club zitten en hoe vaak die op het scheidsrechterblad en op het veld stonden.

RC Genk scoort het best en krijgt de meeste centen. Germinal Beerschot, vorig jaar de primus, is laatste. ‘Genk heeft de beste jeugdopleiding, Germinal Beerschot de slechtste’, luidde menige conclusie. Maar dat is te kort door de bocht.

Dit onderzoek zegt iets over de vertegenwoordiging van eigen jeugd in het eerste elftal, maar is geen maatstaf voor de kwaliteit van de jeugdwerking. “De profliga vraagt bijvoorbeeld niet of alle jeugdtrainers op eenzelfde lijn werken”, aldus jeugdverantwoordelijke Roland Breugelmans van Genk.

Henk Mariman, hoofd opleidingen bij Germinal Beerschot, stelt : “Wij scoren slecht omdat wij een paar lichtingen hebben met minder talent, mede doordat bepaalde jongens jong vertrokken naar Ajax. Maar dat wil niet zeggen dat wij slecht werken.”

“Het onderzoek van de profliga”, zegt Breugelmans, “is erg summier vergeleken met Dexia Foot Pass, dat je jeugdwerking uitvoerig, diepgaand en degelijk doorlicht. Om dat laatste af te geven heb je een hele tas nodig, voor dat van de profliga volstaan vijf A4’tjes. Dexia onderzoekt acht dimensies, met in een daarvan : doorstroming. Bij de profliga is dat het hoofdelement. De frustratie bij veel clubs is dat het onderzoek van de profliga wordt gebruikt om geld te verdelen, terwijl met Dexia Foot Pass niets gebeurt. Doodjammer.”

“De bond haalde Dexia binnen”, zegt uittredend voorzitter Jean-Marie Philips van de profliga, “zonder de profliga daarin te kennen. En dus voelt die laatste zich niet verplicht om dat te gebruiken. Bovendien beschouwen bepaalde clubs parameters die Dexia hanteert, als niet-passend voor de beoordeling van een jeugdwerking.”

“Lachwekkend”, vindt Mariman, wiens club onlangs bij Dexia Foot Pass trouwens een gouden label kreeg, de hoogste onderscheiding. “Het draait allemaal om eigenbelang.” Breugelmans zegt : “Als iemand in de profliga weet dat zijn club niet goed scoort met Dexia Foot Pass, waarom zou die dat dan willen gebruiken ? Maar wie eerlijk is, zegt : Dexia Foot Pass is het beste.”

KDR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content