Vitesse nam afscheid van Aad de Mos.

Vorige week maandag kwam er per direct een einde aan het dienstverband van de controversiële Aad de Mos (61) bij de club uit Arnhem. Dat was het gevolg van een gesprek tussen het bestuur en de omstreden trainer, waarbij het afgelopen seizoen werd geanalyseerd en geëvalueerd. “Er is geen basis meer voor een gezamenlijke toekomst, want beide partijen zitten niet langer op één lijn”, zo luidde de korte persmededeling.

Twee seizoenen lang was de oud-coach van KV Mechelen en Anderlecht werkzaam in de Gelredome. Vooral dit jaar kwam de Hagenees in aanvaring met zijn selectie, maar ook meermaals met de clubleiding. Het is dan ook niet echt een verrassing dat de wegen een jaar eerder dan contractueel vastgelegd, zullen scheiden. Stanley Menzo (ex-Lierse) geldt samen met Jan Everse (FC Zwolle) als voornaamste kandidaat-opvolger. De oud-doelman, die op eigen verzoek vertrok bij promovendus FC Volendam, werd onlangs kampioen in de eerste divisie.

Daar waar de Mos werd ingehaald als de verlosser, zorgde hij op 24 maanden tijd voor de bijnaam FC Hollywood aan de Rijn. Het gerommel, mede ingegeven door de precaire financiële situatie, duurde maandenlang en kreeg de allure van een soap. Het grootste struikelblok vormde een clausule in het contract van de Mos. Daardoor ontvangt hij als gouden handdruk vijf maanden salaris.

De laatste weken had de Mos zich onmogelijk gemaakt bij technisch directeur Marc van Hintum en financieel directeur Paul van der Kraan. De clubleiding was immers heel ontevreden over de geleverde prestaties (een teleurstellende elfde plaats in het eindklassement), maar ook verbolgen over het gedrag en het optreden van de coach. Zo nam hij aanvoerder Theo Janssen (ex-RC Genk) zijn band af, omdat hij weigerde op de invallersbank te zitten, raakte hij in conflict met verdediger Paul Verhaegh en kleineerde hij Haim Megrelishvili door de Israëliër in het duel tegen FC Twente na exact zes minuten te vervangen door debutant Alexander Büttner.

Een verdere samenwerking bleek onmogelijk, zeker toen aan het licht kwam dat spelers blessures in scène hadden gezet om niet langer nog onder de Mos te moeten trainen. Daarmee verdween ook meteen de laatste sympathie binnen het bestuur voor de werkwijze van de coach, wiens conflictmodel geen effect meer teweegbrengt.

Dieter Van Tornhout (ex-Club Brugge) scheurde in de bekerfinale tegen Feyenoord de voorste kruisband van zijn knie. De spits van Roda JC zal zes tot negen maanden out zijn.

Thomas Vermaelen (Ajax) miste de play-offduels tegen Heerenveen door een liesletsel.

Patrick Lodewijks blijft ook volgend seizoen de keeperstrainer van Feyenoord. Verdediger Jordy Buijs (19) verhuist definitief naar De Graafschap.

Ook NAC verlengde de overeenkomst van zijn keeperstrainer Arno van Zwam. Hij tekende voor vier jaar bij.

Ger Senden (36), die ook wel eens Mister Roda JC werd genoemd, hield het profvoetbal na negentien seizoenen voor bekeken. Het boegbeeld van de club wordt teammanager.

FC Twente brak de verbintenis van de Australische international Luke Wilkshire open tot 2011.

Barry Maguire (18), een middenvelder, verruilt FC Den Bosch voor FC Utrecht, waar hij voor vier jaar tekende.

Het blijft onrustig bij PSV. Nu was het de beurt aan internationaal scout Piet de Visser (73), die vertrekt uit onvrede over het beleid en het gedrag van algemeen directeur Jan Reker. Hij kreeg de steun van de raad van commissarissen.

Youri Mulder stopt op het einde van het seizoen als analist bij het NOS-programma Studio Voetbal. Na het EK wil de oud-international zich volledig focussen op zijn job als assistent-trainer bij Schalke 04.

De kans is klein dat onze landgenoot Emmerik De Vriese, de zoon van oud-voetballer Dirk, bij tweedeklasser BV Veendam blijft. De club vroeg formeel ontslag aan, om te voorkomen dat het contract automatisch onder dezelfde voorwaarden met een jaar wordt verlengd.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content