Zaterdag voor het Intertotoduel tegen Heerenveen was Gilles De Bilde een opgemerkte gast in de tribunes van het Lierse Vanderpoortenstadion. De Anderlechter wordt al een tijdje het hof gemaakt door trainer Emilio Ferrera – en dat niet alleen in de media. Zelf ziet hij een vertrek naar Lierse ook wel zitten, vooral wegens familiale omstandigheden (zijn echtgenote moet over enkele maanden bevallen), reden waarom hij niet naar een buitenlandse club zou willen verhuizen. Alleen moet Lierse zelf eerst een aanvaller van de hand kunnen doen – en liefst twee. Anders, zo herhaalde voorzitter Gaston Vets na de wedstrijd, is de kans dat De Bilde komt “nul procent”. En ook dan zal Anderlecht, waar hij nog een jaar contract heeft, sowieso “zeer grote inspanningen” moeten leveren.

Vets had zaterdag nog telefonisch contact met de Anderlechtmanagers Michel Verschueren en Herman Van Holsbeeck. Duidelijk is dat zij hoe dan ook bereid zijn hard mee te werken aan het vertrek van De Bilde. “Niet dat we 95 procent van zijn loon gaan betalen”, zegt Van Holsbeeck, “maar wij weten dat Lierse zijn salaris niet kan ophoesten. Ik weet wat Lierse aan een goeie speler kan betalen. Als het dat ook voor De Bilde kan opbrengen, leveren wij op onze beurt een inspanning. Wij zijn alleszins niet van plan een Belgische club die niet in de top speelt, een transfersom te vragen voor Gilles.”

Vets praatte zaterdag ook met vertegenwoordigers van Bastia en Palermo. Bastia deed een concreet en voor Lierse aanvaardbaar bod op Arouna Kone. “Alleen wil het in schijven betalen met geld dat het zelf van Lyon te goed heeft”, aldus de Lierse preses. “Een bankwaarborg kunnen of willen ze nog niet geven. Krijg ik die garantie morgen wel, dan is Kone overmorgen weg.” Maandagavond verwachtte Vets ook een schriftelijk bod van Palermo op Kone, hoewel de Italianen zaterdag op het Lisp eigenlijk naar Stein Huysegems (zaterdag ook gevolgd door Feyenoord, dat zijn interesse bevestigde) kwamen kijken.

Anderlecht wil na zijn Europese wedstrijd van vanavond in Boekarest verder praten over De Bilde, als het ook weet hoe de situatie met Kone evolueert. Nieuwe wending is ondertussen dat als Kone niet naar het buitenland gaat, Anderlecht zelf in hem geïnteresseerd zou zijn. “Niet als pasmunt voor De Bilde, maar als een volwaardige wissel op de toekomst”, zegt inderdaad Van Holsbeeck, die de Ivoriaan goed kent uit zijn Lierse tijd. Andere bronnen weerleggen de Brusselse interesse voor Kone : aangezien De Bilde er niet langer tot de A-kern wordt gerekend, creëert zijn vertrek daar geen ruimte voor aanwervingen. Dan moet, bijvoorbeeld, eerst Ivica Mornar weg, waarna het nog maar de vraag is of Kone vóór Huysegems Anderlechts eerste keus is. “Kone is jong, maakte in een jaar tijd enorme vooruitgang, maar heeft nóg een ruime progressiemarge”, is alvast Van Holsbeeck overtuigd. “Hij past perfect bij de stijl van Anderlecht, is technisch bekwaam en beschikt over een enorme winnaarsmentaliteit.”

door Geert Foutré en Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content