In de schaduw van Real en Atlético speelt dit seizoen ook nog een derde ploeg uit de Spaanse hoofdstad in de hoogste afdeling.

Al sinds jaar en dag wordt het Madrileense voetbal beheerst door de tweestrijd tussen Real en Atlético. Af en toe liet ook het kleine Rayo Vallecano zich eens in gunstige zin opmerken. Sinds dit seizoen is er een nieuwkomer die elke week de strijd mag aangaan met de grote jongens van de Liga : het kleine Getafe, dat voor het eerst in zijn geschiedenis in de hoogste afdeling speelt. Een verrassing van formaat, want bij de start van de competitie vorig seizoen beperkte de ambitie van de ploeg zich ertoe het behoud in tweede klasse te verzekeren.

Getafe ligt in een van de armste wijken van Madrid en de club, die op 24 februari 1946 werd opgericht door vijf lokale voetbalfanaten, heeft het altijd moeilijk gehad om de eindjes aan elkaar te knopen. Elf jaar na de oprichting bereikte Getafe met de promotie naar derde klasse wel een eerste hoogtepunt, maar dat deed niemand naast zijn schoenen lopen : het uitgangspunt bleef om de mensen uit de wijk wat verstrooiing en ontspanning te bezorgen. Toch slaagde het team erin het seizoen 1982/1983 in de promotie af te dwingen naar tweede klasse B, waarna dan elf jaar later de promotie volgde naar tweede klasse A. Nog eens tien jaar nadien voltrok zich dan het mirakel en steeg de club met een budget van amper 4,5 miljoen en een gemiddeld toeschouwersaantal van 7000 naar de hoogste afdeling.

Tegenover de grote tenoren in de Spaanse competitie kan Getafe alleen lef en moed inbrengen. De Roemeen Gica Craioveanu is een van de weinige spelers die al ervaring opdeed op het hoogste niveau, maar dat belet niet dat heel Getafe, voorzitter en sterke man AngelTorres voorop, gelooft dat het team dankzij zijn vechtlust en collectieve ingesteldheid het behoud zal weten af te dwingen. (DDV)

Real Madrid moest zaterdag op bezoek bij Espanyol de kelk tot op de bodem ledigen. De Spaanse topploeg moest het noodgedwongen zonder Zidane, Raúl, Figo en Beckham doen en zag tijdens de opwarming ook nog doelman Iker Casillas afhaken. Invallersdoelman Cesar, die in twee tijden een penalty stopte, raakte daarbij op zijn beurt geblesseerd, terwijl Ronaldo wellicht te veel aan zijn nakende huwelijk dacht en zelf een strafschop miste. Na de uitsluitingen van Walter Samuel en Michel Salgado bëeindigde Real de partij met negen spelers en verloor het uiteindelijk met 1-0. Pablo Aimar, de Argentijnse spits van Valencia, raakte zaterdag geblesseerd tegen Real Sociedad en is veertien dagen buiten strijd. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Milosevic (Osasuna), Rodriguez (Espanyol) 4 goals ; 3. Di Vaio (Valencia) ; 4. Edu (Betis), Baptista (Sevilla), Moreno (Zaragoza) 2 goals.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content