Versterkt in de breedte

© PHOTONEWS

Iets meer dan een jaar na het behalen van de 34e landstitel is de kampioenenploeg van Weiler helemaal gedecimeerd en moet Anderlecht van nul herbeginnen. De sterkhouders van toen zijn vertrokken, staan op vertrekken of passen niet in de plannen van Vanhaezebrouck. HVH heeft wellicht niet liever: hij kneedde underachievers Kortrijk en Gent tot echte machines. Van hem wordt nu verwacht dat hij hetzelfde doet met een Anderlecht dat nog volledig in de steigers staat.

VERDEDIGING

Anderlecht incasseerde vorig seizoen 57 doelpunten – veruit het grootste aantal sinds de introductie van de play-offs in het seizoen 2009/10. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de ploeg te gemakkelijk doelpunten weggeeft en nog geen oplossing heeft gevonden voor zijn verdedigende hiaten. Milic, en Vranjes, de drie verdedigers die aan het seizoen zullen beginnen, hebben kracht in overvloed, maar missen snelheid en wendbaarheid. Bornauw, die van alle youngsters het meest in actie kwam, Delcroix en Dante wisselden goede prestaties af met matige en mogen hoogstens rekenen op een plaats op de bank. Voor Obradovic was het van bij het begin game over. Kara en Dendoncker hebben/hadden mentaal al afscheid genomen van Anderlecht.

Versterkt in de breedte

In doel moet Didillon Newcastlehuurling Sels doen vergeten. De 22-jarige Franse doelman kon de voorbije weken niet op een foutje betrapt worden en start in principe als nummer één aan het seizoen.

MIDDENVELD

Centraal op het middenveld liggen de rollen vast: Kums is de strateeg van het elftal, Trebel wordt opnieuw gecast als pitbull, Kayembe en Makarenko zijn de vaste stand-ins. Het gebrek aan gestalte, scorend vermogen en infiltraties vanuit de tweede lijn bij dat viertal kan op termijn een probleem zijn.

Op de flanken wordt het een gevecht tussen jong en ‘oud’. Najar speelde amper in de voorbereiding en in afwachting dat hij helemaal fit is, mag Saelemaekers een basisplaats claimen. Aan de overkant deed Cobbaut het meer dan behoorlijk en moet hij net als Saelemaekers profiteren van de halfslachtige voorbereiding van Saief om zich in de basisploeg te nestelen.

AANVAL

Vanhaezebrouck moet op zoek naar de opvolgers van Teodorczyk (15 doelpunten), Onyekuru (9 doelpunten), Hanni (8 doelpunten) en Morioka (6 doelpunten), vier spelers die in de vorige campagne verantwoordelijk waren voor meer dan de helft van de treffers. Abazaj, Adzic, Bakkali en Musona moeten de doelpuntenproductie opkrikken en voegen ook snelheid toe aan de ploeg. Gerkens is in staat om beter te doen dan zijn vier stuks van vorig seizoen. Maar er wordt in de eerste plaats gekeken naar nieuwkomers Dimata en Santini. De Kroatische spits combineert ervaring, présence in de box, een neus voor doelpunten met werkkracht. Hét soort speler waar Vanhaezebrouck op verzot is. Dimata en Santini werden in een oefenmatch tegen Ajax voor het eerst aan elkaar gekoppeld en die samenwerking gaf meteen vonken. Het is maar de vraag of ze ook een geloofwaardig duo kunnen vormen in de competitie.

De harde aanwervingsactie van Anderlecht betekent dat Amuzu, een van de revelaties van het afgelopen seizoen, gezakt is in de pikorde.

CONCLUSIE

In de breedte is Anderlecht ontegensprekelijk versterkt. Vorig seizoen moest Vanhaezebrouck in de play-offs krabben om aan achttien spelers te geraken, nu zijn de meeste posities dubbel of driedubbel bezet. Vanhaezebrouck baadt in de weelde, vooral in aanvallend opzicht. Voor de 54-jarige West-Vlaming wordt het een hell of a job om zijn overenthousiaste bende jonge twintigers te laten functioneren in een systeem dat veel denk- en loopwerk vergt. Vanhaezebrouck liet al uitschijnen dat het een gewaagde onderneming wordt om tegelijk Club Brugge, Standard, Genk én Gent af te houden. Beter doen dan de derde plaats van enkele maanden geleden zou dus een half mirakel zijn. Maar met een tussentijdse balans van één titel in vier jaar staat het nu al vast dat Coucke zich niet zal kunnen verzoenen met een ereplaats.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content