Olympique Lyon is alweer sterk begonnen, maar Marseille bengelt achteraan.

Landskampioen Lyon is goed aan het seizoen begonnen en hoewel het natuurlijk nog veel te vroeg is om definitieve uitspraken te doen, lijkt een vijfde opeenvolgende landstitel geen utopie. Onder leiding van de nieuwe coach Gérard Houllier staat het team alvast bovenaan in de Franse competitie. Bovendien bereidt het zich minutieus voor om straks ook in de Champions League te schitteren. Ondanks het vertrek van middenvelder Essien naar Chelsea komt het team niet verzwakt uit de transferperiode. De club gebruikte een deel van het vele Chelseageld (naar verluidt 36 miljoen euro) om zich op een verstandige manier te versterken. Bij Chelsea haalde het voor 10 miljoen euro de 24-jarige Portugese middenvelder Tiago, die eerder al bij Sporting Braga en Benfica bewees dat hij over een uitstekende vista beschikt om zijn maats vrij te spelen en dat hij ook zelf regelmatig kan scoren.

De meest spectaculaire overgang is die van de Braziliaanse vedette Fred, een 21-jarige spits van 1,85 meter bij 75 kilogram die bij Cruzeiro de ene goal na de andere maakte. Frederico Chaves Guides, zoals hij voluit heet, werd vorig seizoen al aan diverse Europese clubs aangeboden voor 5 miljoen euro, maar toen hapte niemand toe. Een jaar en 40 doelpunten in 43 wedstrijden later moest hij 15 miljoen euro kosten. Voor Lyon is hij de tweede duurste transfer in de clubgeschiedenis, na de Braziliaan Sonny Anderson, die in 1999 voor 17,5 miljoen euro bij FC Barcelona werd weggeplukt.

Bij Olympique Marseille, de komende tegenstander van Germinal Beerschot in de Uefacup, gaat het er dezer dagen lang niet zo enthousiast aan toe. Wat coach Jean Fernandez ook probeert, de motor wil maar niet aanslaan en het trotse OM hinkt dan ook helemaal achteraan. ( PB)

Ibrahima Faye, die vroeger actief was bij Gent en bij Caen, werd voor één jaar uitgeleend aan Troyes. Sidney Gouvou bleef uiteindelijk bij Lyon, dat een prijs van 15 miljoen euro op zijn hoofd zette. Jardel trainde enkele dagen mee met Nancy, maar vertrok uiteindelijk naar het Turkse Ankaraspor. Laszlo Bölöni, de coach van Rennes, werd na de slechte seizoenstart van zijn club bedreigd. Monaco heeft zich blijkbaar nog altijd niet hersteld van de klap na het vertrek van Julien Rodriguez naar Glasgow Rangers en blijft op de sukkel. Tony Cascarino, de vroegere Ierse spits van OM die nu aan de slag is als consultant, heeft nog een andere passie : als doorgewinterde pokerspeler verdiende hij vorig jaar 75.000 euro. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 4 goals ; 2. De Melo (Le Mans), Carew (Lyon), Kroupi (Nancy), Dallet (Troyes) 3 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content