Australisch international Harry Kewell ruilde Leeds voor Liverpool.

Aan het getouwtrek rond Harry Kewell (24), de Australische linkerflankaanvaller van Leeds, kwam vorige week een einde. Niet Arsenal, maar Liverpool trok aan het langste eind. Te midden van de grootste verwarring overigens. De Reds betaalden Leeds 7,2 miljoen euro, maar volgens de Leeds-voorzitter had dat 10 miljoen euro kunnen zijn. De rest zou de club nog aan Kewell’s manager moeten afstaan. Volgens Leeds dreigde die er immers mee dat Kewell, die volgend jaar einde contract was, gewoon die verbintenis zou uitdoen en gratis vertrekken, mocht Leeds moeilijk doen. Kewell onderhandelde uiteindelijk zes maanden met Liverpool en sleepte er een contract van vijf jaar uit de brand. Hij krijgt straks bij de Reds het nummer 7, dat vroeger nog werd gedragen door KevinKeegan of Kenny Dalglish. Qua erfenis kan dat tellen.

Harry Kewell speelde acht jaar voor Leeds. Hij kwam als een jong broekje naar Engeland, maar maakte daar snel ontzettend veel indruk door zijn techniek, snelheid en balbehandeling. Toen hij achttien was, zei ex-bondscoach en ex-Leeds-coach Howard Wilkinson, dat Kewell op weg was om de beste voetballer van Europa te worden. Een zwaar enkelletsel sloeg hem evenwel ver terug. De voorbije drie jaar kon Kewell nooit echt de beloften inlossen. Pas op het einde van vorig seizoen leek hij zijn beste vorm weer te benaderen, net op tijd om Leeds in de Premier League te houden. Op de slotdag scoorde Kewell trouwens op Arsenal het doelpunt dat zekerheid bracht omtrent het behoud.

Wat zijn positie betreft, zal er in Liverpool weinig discussie zijn. De Reds deden het op links met Emile Heskey of Vladimir Smicer. Tegenover hen is Kewell zeker een versterking. In zijn nationale ploeg ligt het anders, Kewell wil daar niet op de flank spelen, wat de Aussies zuur opbrak in de barragewedstrijd tegen Uruguay voor het WK in Japan en Korea. Tegen de Zuid-Amerikanen viel Kewell door de mand als centrale speler. In elk geval is het een opsteker voor de Liverpoolfans, die vorig seizoen veel teleurstellingen te verwerken kregen. Geen kwalificatie voor de Champions League leidde tot veel gemor bij de sterren Michael Owen, Steven Gerrard en Danny Murphy, die zich begonnen te roeren. Newcastle deed al wat transfers en bij Chelsea heeft de nieuwe eigenaar 75 miljoen euro klaar liggen om de transfermarkt op te gaan.

Kewell, die vorig seizoen als winger toch vijftien keer scoorde (geen enkele strafschop) geeft Gerard Houllier, die zich consequent omringt met Fransen in de technische staf en vorig seizoen in Frankrijk veel geld uitgaf aan spelers die allemaal mislukten, nu weer wat ademruimte en meer mogelijkheden om offensief een betere balans te krijgen. De fans zijn weer blij, want ze voelen de hete adem van Everton, vorig seizoen knap zevende, in de rug. (PTK)

BRETTEMERTON (24), de Australische rechtsachter van Feyenoord, tekende een vierjarig contract bij Blackburn Rovers, dat David Dunn naar Birmingham en Keith Gillespie naar Leicester City liet vertrekken. GEREMI werd door Chelsea voor tien miljoen euro weggehaald bij Real Madrid. Vorig seizoen werd de Kameroense international uitgeleend aan Middlesbrough. LES FERDINAND ging in op een aanbieding van Leicester City. TV. De BBC, Sky en de FA sloten een nieuw tv-contract over de FA Cup en de thuiswedstrijden van de nationale ploeg. Het gaat om een contract voor vier jaar ter waarde van ongeveer 475 miljoen euro. De BBC zendt de A-interlands live uit, Sky die van de jeugd. Bij de beker krijgt de openbare omroep de eerste keuze voor een live wedstrijd. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content