Bittman wordt de opvolger van Rogiers bij Gent.

Als men alleen kijkt naar het laatste kwart van de competitie, dan waren de prestaties van Gent die van een titelkandidaat. Het team ging winnen in Pepinster en Aalst. Meer zelfs, het smeerde de leider uit Luik een 75-50-nederlaag aan. Toch zal coach ErikRogiers niet blijven.

“Bij het maken van een evaluatie mag men niet enkel rekening houden met de laatste twee maanden, maar men moet kijken wat er de laatste vijf jaar gebeurde”, geeft sportief directeur TonyVandenBosch aan. “En dan moet ik toch benadrukken dat JohnVanCrombruggen de man is die de promotie van tweede naar eerste klasse bewerkstelligde. Rogiers mag wel de verzachtende omstandigheid inroepen dat hij niet kon doen wat hij wilde. Vorige zomer, toen hij zelf aan de slag was als sportief directeur, vroegen de mensen van het bestuur hem om Belgische spelers aan te trekken, omdat de club het over een andere boeg wilde gooien. Dat deed echter de prijzen stijgen. Wie denkt dat een team met acht Belgen en twee Amerikanen goedkoop was, slaat de bal helemaal mis. Het tegendeel is waar: het was een heel duur team.”

De nieuwe coach is inmiddels bekend. Het gaat om ErezBittman (42), een relatief onbekende Israëliër. Nochtans was het eerste idee om ook voor een Belgische coach te opteren. “We hadden graag JeanMarcJaumin vastgelegd”, zegt VDB. “Maar hij verlengde zijn contract bij Oostende. Ook TomJohnson, de Canadese coach van Bree, polsten we. Hij verkoos een overeenkomst bij Frankfurt.” Ook andere gecontacteerde Belgische coaches gingen om verschillende redenen niet op het voorstel van Gent in.

“De keuze voor Bittman kan dan ook verrassend lijken. Maar volgens ArikShivek, de coach van Bergen die hem heel goed kent, maakten we een goede keuze”, vervolgt Van den Bosch. “Bittman fungeerde als assistent-coach, onder meer bij Hapoel Jeruzalem, maar ook bij Kopenhagen en Karlsruhe, die echter jammer genoeg in financiële moeilijkheden verzeilden. Het belangrijkste voor ons is echter dat hij door de Israëlische basketbal-bond geroemd wordt om zijn opleidingskwaliteiten. Hij is trouwens de oprichter van de Israel Basketball Academy, die vandaag 14 teams overkoepelt die in 54 afdelingen maar liefst 3600 spelers hebben. Soms moet je als club een risico nemen. Luik deed dat met DarioGjergja. Dat wierp vruchten af. Ook Oostende deed dat met Jaumin.”

DOOR daniel devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content