Na dertig speeldagen vorig seizoen sprokkelde Cercle Brugge met 46 punten evenveel als RC Genk en KV Kortrijk, maar op de valreep zagen de ‘jonkies’ van coach Bob Peeters het ticket voor PO1 uit hun handen glippen na 1-0-verlies bij Lokeren. Bij de vereniging werd de teleurstelling snel omgezet in positieve energie, want RAEC Bergen werd verslagen tijdens de finale van PO2. AA Gent bleek over twee duels (5-1 en 2-1) te sterk voor het EL-voorrondeticket, wat zeker geen schande was gezien het verschil in financiële mogelijkheden.

VERDEDIGING

Bram Verbist onderging in maart een operatie aan de kuit, waar verkalking was vastgesteld. De goedlachse Antwerpenaar ligt in de weegschaal met Jo Coppens, maar lijkt het te halen op ervaring, meevoetballende kwaliteiten en goed lijnspel. De Nederlander Mitchell Braafhart is een jongere met groeipotentieel.

Op rechts staat Hans Cornelis garant voor diepgang en veelvuldig oprukken, waardoor hij kwetsbaar blijft in de rug. Als doublure fungeerde vorig seizoen Karel Van Roose. Van opleiding een controlerende middenvelder, met een goede balaanname die perfect het spel kan verleggen, maar te vaak het slachtoffer van de concurrentie. Toekomstgericht werd Koenraad Hendrickx aangeworven. Een atletisch type met progressiemarge, die ook in het centrum kan spelen. Daar diende de linksvoetige Grégory Mertens – snel en intelligent – af te rekenen met allerhande kwaaltjes, die zijn voorbereiding verstoorden. Daardoor wordt een beroep gedaan op AnthonyPortier, die zich graag vastbijt in een tegenstander, en de bij Westerlo weggehaalde Stef Wils. De routinier – veel rust en sterk met het hoofd – was vorig seizoen nog twee maanden buiten strijd door een scheur in de mediale band van de linkerknie.

Aan de linkerkant is Bernt Evens een certitude. Teert op zijn adrenaline, tast net als Arnar Vidarsson graag de grenzen van het toelaatbare af, waardoor de Limburger de afgelopen vier jaar uitgroeide tot een perfecte aanjager van zijn ploegmaats. Doublure Niels Mestdagh zoekt vaak de voetballende oplossing, maar moet nog kordater en verbaal sterker voor de dag komen.

MIDDENVELD

Vidarsson is als controlerende middenvelder de regelaar van het verkeer bij balverlies, die er geen moeite mee heeft op tijd een professioneel foutje te maken of als ettertje op te treden. William Carvalho pakt uit met een goede vista, maar kent moeite om conditioneel een volledig duel vol te maken.

Voor Vidarsson moeten Tim Smolders (of Brecht Van der Beke) en Lukas Van Eenoo (of Kevin Janssens) voor de creativiteit en infiltraties zorgen. Eerstgenoemde beheerst perfect de looplijnen en reageert vaak opportunistisch op kansen, terwijl het jeugdproduct gemakkelijk tussen de linies loopt en vorig jaar een sterke tweede seizoenshelft kende met belangrijke goals en assists.

AANVAL

Igor Vetokele blijft door zijn explosiviteit en beweeglijkheid de diepste man. De Nigeriaanse jeugdinternational Michael Uchebo is eerder de grote en sterke targetspits. Hij zal zijn kans moet afwachten. Arne Naudts kan rechts of centraal worden ingezet. Op rechts wordt gehoopt op de flitsen van Rudy, terwijl aan de overkant Jasjtsjoek door zijn fantastische techniek voor een onvoorstelbare toegevoegde waarde kan zorgen. De razendsnelle Kristof D’Haene kan hem vervangen en eventueel volledig de flank voor zich nemen.

CONCLUSIE

Bevestigen wordt straks de boodschap. De optie om daarbij te kiezen voor wat extra ervaring, in combinatie met jonge talenten met progressiemogelijkheden, lijkt de juiste. Met direct een verplaatsing naar Genk zal Bob Peeters snel kunnen inschatten wat er mogelijk is met Cercle Brugge, dat de afgelopen maanden in aangename zin imponeerde met zijn offensief gerichte spel. Per positie werd gestreefd naar een dubbele bezetting, om schorsingen en blessures op te vangen. Nu moeten de resultaten volgen.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content