Fabien Barthez kijkt uit naar het einde van zijn carrière en geeft het voetbalmilieu een sneer.

De Franse nationale ploeg zit nog steeds in een dipje. Zaterdag kwamen de Haantjes in het eigen Stade de France tegen Zwitserland niet verder dan een 0-0 gelijkspel. De spitsen verkwanselden heel wat kansen, maar zonder enkele spectaculaire reddingen van Fabien Barthez had het voor het team van bondscoach Raymond Domenech nog slechter kunnen aflopen.

Barthez bevindt zich sinds het begin van dit seizoen nochtans in het oog van de storm. Alles begon met een vriendschappelijke wedstrijd in Casablanca, waar de doelman van OM zijn zenuwen niet de baas kon en de scheidsrechter eerst verwijten naar het hoofd slingerde en vervolgens aan het spuwen ging. Op 7 april zal de Franse voetbalbond zich over deze feiten uitspreken. Het verdict zou voor Barthez wel eens hard kunnen aankomen want her en der wordt geopperd dat hij misschien wel een jaar schorsing zal krijgen. Barthez hulde zich sinds het incident in stilzwijgen, maar vorige week kwam hij plots met enkele verrassende reacties. Als hij een schorsing krijgt, zo meldde hij, dan zet hij meteen een punt achter zijn carrière. En na het WK van 2006 kapt hij er sowieso mee. “Tegen die tijd ben ik 35 en einde contract bij OM. Dan is het welletjes geweest. Ik blijf zeker niet in het voetbalmilieu, want het steekt me omwille van een toenemend aantal stinkende potjes steeds vaker tegen.”

Barthez doet geen moeite om zijn verbittering te verbergen. “Ook in de houding van de fans ben ik vaak erg ontgoocheld. En van de mentaliteit van jonge gasten, die drie goede matchen spelen en denken dat ze zich alles kunnen veroorloven, is toch ook geen goed woord te zeggen.” Barthez richtte ook nog wat pijlen op de Franse bond en met name op de beslissing om begin juni een tournee af te werken in China. “Daaraan zie je toch dat de sport steeds meer bijzaak wordt.” Met die ontboezemingen was de voorbereiding op twee belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden alles behalve ideaal. Tussen de palen toonde Barthez echter dat hij nog altijd een winnaar is en met zijn reddingen behoedde hij Frankrijk voor een heuse crisis.

Lionel Letizi, de doelman van PSG wiens contract eind juni afloopt, tekende voor twee jaar bij. Grégory Pujol, de spits van Nantes, onderging een operatie aan de enkel en is out voor de rest van het seizoen. Stéphane Guivarch, die in 1998 bij de selectie zat die wereldkampioen werd, krijgt een adviesfunctie bij tweedeklasser Guingamp. De Franse nationale beloften speelden 1-1 gelijk tegen hun Zwitserse leeftijdsgenoten. Het is de eerste keer dat de jongeren onder het bewind van René Girard puntenverlies moeten toestaan. Gernot Rohr, de trainer van Nice, zou bij de rood-zwarten steeds meer onder vuur liggen. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 13 goals ; 2. Pagis (Straatsburg), Pauleta (PSG) 12 goals ; 4. Kallon (Monaco), 11 goals ; 5. Juninho (Lyon) 10 goals.

(SVV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content