Zelfs de allerrijksten organiseren begin januari solden. In de zomer durfde Monaco nog niet aan Christian Vieri (32 jaar, 1,85 meter, 82 kg) denken : de club kent haar grenzen en de speler zou te duur geweest zijn. Enkele maanden later veranderde de zaak. Na gloriedagen bij Inter mocht de Italiaanse voetbalveteraan bijna geen wedstrijden voor AC Milaan afwerken, een onhoudbare situatie voor een speler die nog droomt van de wereldbeker. Het ideale moment voor Monaco om zich in het debat te mengen. Vijftig journalisten stonden op de tippen van hun tenen tijdens de eerste persconferentie in Monaco.

“Ik heb heel wat kritiek moeten incasseren van de media”, vertelde Christian Vieri, die een contract tekende tot 2007. “Ik weet ook waarom. Ik ben er zeker van dat dit nog afstamt van Euro 2004 in Portugal. Daar heb ik problemen gekend met enkele journalisten. Het raakt me nu niet meer. Ik heb een goede tijd gehad in Milaan. Het is een grote club waar ik zes schitterende maanden beleefde, omringd door sterspelers. Ik heb niemand iets te verwijten, maar de drang om te spelen was te groot. Dat ik op non-actief werd gezet, begon zwaar door te wegen.”

Christian Vieri kijkt de toekomst positief tegemoet bij Monaco. Hij vormt een duo met Marco Di Vaio, zoals al enkele malen het geval was bij de Italiaanse nationale ploeg. Vieri’s komst wekt evenwel wrevel op bij Emmanuel Adebayor : “Deze transfer versterkt mijn zin om te vertrekken. Ik heb de indruk dat je vandaag de dag Italiaan moet zijn om aanvoerder te worden bij Monaco. Verschillende spelers voelen zich niet meer goed bij coach Francesco Guidolin. Hij praat Italiaans en wij verstaan dat niet.” Leuk sfeertje.

Vieri hecht er niet al te veel belang aan. “Als Monaco naar mij toe stapt, vermoed ik dat ik voor de club belangrijk ben. Alles is in werking gesteld om mij te laten slagen bij Monaco. De Ligue 1 is een moeilijke competitie, vergelijkbaar met die van Spanje of Duitsland. Ik weet dat het hard wordt. Mijn fysieke conditie is op peil, hoewel ik slechts drie maal gespeeld heb bij Milaan. Ik ontbeer enkel nog spelgevoel, maar dat komt snel terug.”

Didier Zokora, van Saint-Etienne, krijgt interesse van verschillende clubs. Hij moet vijftien miljoen euro kosten.

Koji Nakata weigerde Marseille te verlaten om bij Beitar Jeruzalem te spelen. Hij heeft meer interesse voor een Oekraïens aanbod.

Lens wordt overweldigd door clubs die aanvaller Olivier Thomert willen kopen. Everton bood elf miljoen euro, maar directeur Gervais Martel weigert zijn vertrek voor het einde van het seizoen.

Javier Chevanton, aanvaller bij Monaco, werd geopereerd aan de rechterknie.

Canal+ verlengt zijn contract om beloften, vrouwen en A-spelers uit te zenden niet. Al twintig jaar lang bracht dat drie miljoen euro per jaar op aan de Franse Federatie.

Nantes kocht de Italiaanse Argentijn Julio Hernan Rossi, 28 jaar, over van FC Bâle.

Michael Pagis, 32 jaar, speelt nu toch voor Marseille. Straatsburg streek voor deze transfer één miljoen euro op.

Bruno Cheyrou voelt zich goed bij Bordeaux, dat hem leent van Liverpool. Hij wil graag zijn verblijf in de wijnstad verlengen.

Rolland Courbis (Ajaccio) werd aan de kant geschoven voor zijn assistent, José Pasqualetti.

De Sloveen Milenko Acimovic (Rijsel) liep een enkelbreuk op en komt niet meer aan spelen toe tot het einde van het seizoen.

Jocelyn Angloma tekende een contract bij Rijsel zodat hij Antilliaans en Zuid-Amerikaans talent kan opvolgen.

Le Mans leent aanvaller Cédric Fauré van Istres voor zes maanden.

VOLGENDE SPEELDAG

21/01 Bordeaux – Strasbourg, Sochaux – Saint-Etienne, Nice – PSG, Metz – Nantes, Rennes – Nancy, Lens – Monaco, AC Ajaccio – Marseille, Toulouse – Lille, Troyes – Le Mans, Lyon – Auxerre

TOPSCHUTTERS

1. Pauleta (PSG) 13 goals ; 2. Cousin (Lens), Wiltord (Lyon), Luyindula (Auxerre) 8 goals ; 5. Pieroni (Auxerre), 7 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content