Beerschot onderging de afgelopen maanden een complete metamorfose. In vergelijking met een jaar geleden zijn in het management, de staf en de spelersgroep meer vreemde gezichten te vinden dan bekende. Nu kijkt iedereen uit naar welke effecten heel die vernieuwing op het veld zal teweegbrengen, want behoorlijke sportieve resultaten zijn cruciaal voor het welslagen van het project van Patrick Vanoppen, de nieuwe sterke man.

ï VERDEDIGING

Over de verdediging zegt trainer Jacky Mathijssen nog niet tevreden te zijn. In het doel is er geen probleem. Tome Pachovski is, zo bewees hij tijdens de ‘galamatch’ tegen STVV, helemaal hersteld van de dubbele beenbreuk die hij opliep. Bovendien verving de 18-jarige Thomas Kaminski hem vorig seizoen met glans, hij was toen een van de weinige lichtpunten. In het centrum van de verdediging is Gary Kagelmacher gebleven, hij moet de nieuwe patron op het veld worden. Naast hem kunnen Jón Gudni Fjóluson, Tomislav Mikulic, Trésor Diowo, Mike Smet, Roy Mauro en Dries Wuytens staan. Die laatste drie kunnen ook als rechtsback spelen, maar Dor Malul lijkt op die positie eerste keus te worden. Sive Phekezela, ook een rechtsback, zal er niet meteen staan, net als die andere Zuid-Afrikaan, Lindani Ntamo, een middenvelder. Diowo komt ook in aanmerking om als linksback te spelen, al lijkt het logisch dat Peter Van Der Heyden daar de voorkeur krijgt en dat Vusumuzi Nyoni zijn doublure wordt. Fjóluson en Wuytens kampen met aanpassingsproblemen, liet Mathijssen weten.

ï MIDDENVELD

Wim De Decker kan zijn vertrouwde rol van buffer voor de verdediging blijven vervullen. Ook Johanna Omolo is een defensieve middenvelder. Aan de rechterkant was er vorig seizoen geen echte flankspeler. Faris Haroun speelde vaak vanaf daar, maar hij snijdt dikwijls naar binnen. Bovendien stelde de club dat hij weg mag. Zijn contract loopt wel nog tot medio 2012. Ook Malul kan rechts op het middenveld spelen. Op de linkerflank kan Nyoni een rij opschuiven, mochten Bart Goor en Roni Porokara onbeschikbaar zijn. De Fin mist waarschijnlijk de competitiestart door een blessure. Ook Conor Laerenbergh is een alternatief op zijn positie. In het centrum kan Hernán Losada voor creativiteit zorgen. Vorig seizoen scoorde hij bij degradant Charleroi 6 keer in 29 competitiematchen en gaf hij 3 assists.

ï AANVAL

Drie spitsen zijn gebleven: Adnan Custovic (afgelopen seizoen goed voor 5 goals in 32 competitiematchen), Guillaume François (2 goals in 15 matchen) en Sherjill MacDonald (4 goals in 19 matchen). Het gemiddelde van Ibrahima Sidibe lag vorig seizoen bij STVV niet spectaculair hoger, hij scoorde toen 7 keer in 28 competitiematchen. Ten slotte is er ook nog Roei Dayan, die overkomt van Hapoel Acre.

ï CONCLUSIE

Duidelijk is dat Beerschot kiest voor ervaren jongens in de centrale as. Kagelmacher is 23, maar toont wel dat het geen toeval was dat Real Madrid ooit wat in hem zag én hij leerde afgelopen seizoen de club kennen in al zijn facetten. De Decker en Losada, beiden 28, zijn ook thuis op het Kiel. En Sidibe torst op zijn 30e een hele rugzak met ervaring met zich mee. Een centrale vraag wordt of Vanoppen er komend seizoen in zal slagen om op tijd te betalen wat hij hoort te betalen. Dat zal nodig zijn om de focus op het veld te houden en om zonder kleerscheuren het seizoen door te komen, wat de voornaamste ambitie lijkt, want in de bijzonder grote A-kern zitten veel nieuwe jongens van wie nog niet duidelijk is wat ze kunnen in de Belgische eerste klasse. Deze ploeg zal tijd nodig hebben en dat geldt eigenlijk voor heel de club. Na de totale ommezwaai moet iedereen logischerwijze zijn plaats nog wat vinden.

K BEERSCHOT AC

Adres: Atletenstraat 80, 2020 Antwerpen

Tel. : 03-248 13 13; fax 03-248 13 14

Internet: www.beerschot.be

E-mail: info@beerschot.be

Managing director (voorzitter): Patrick Vanoppen

Algemeen secretaris: Jacques Vanderveren

Sportief coördinator: Chris Van Puyvelde

Commercieel manager: Tony Vermeulen

Operational manager: Patrick Meesters

Stadion: Olympisch Stadion, 12.400 plaatsen

Sponsors: Quick, Junkers, Hyundai, Palm, Stad Antwerpen, Euphony, Provincie Antwerpen en Jako

Budget: 9 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 8

Totaal aantal interlands: 17

Speler met de meeste interlands: Mike Verstraeten, 6 (1997-98, persoonlijk totaal: 6)

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content