Naast DenisSouzaGuedes van Bergen voegde Heusden-Zolder in de zomerstop zeven spelers van Racing Genk aan zijn kern toe : LoganBailly, DomenicBersnjak, IgorDeCamargo, VincentEuvrard, MikeMampuya, TakayukiSuzuki (via Kashima Antlers) en StefanTeelen. Samen met de vijf die er al waren, maakt dat een totaal van twaalf ex-Genkenaren.

Verdediging

MichelVercruysse zal in het doel aan de competitie beginnen, maar de vraag is hoelang hij het daar volhoudt. Vercruysse kan terugvallen op een kleine honderd wedstrijden ervaring in tweede klasse, maar leverde vorig seizoen geen al te vertrouwenwekkende prestaties. Tweede keeper Logan Bailly – tot 13 augustus afwezig, want op een jeugdtoernooi in Japan – is des te indrukwekkender. Bailly, 17 pas, leverde medische tests af van een uitzonderlijk niveau, staat mentaal sterk en kan voortreffelijk meevoetballen. Vraagteken blijft of zijn flair niet naar overmoed en onnodige risico’s zal neigen. Derde keeper is de jonge KrisDoucet.

Achterin speelt trainer PeterBalette met vier man in zone. Samuel Aerts en Kevin Vanbeuren zijn daarin op links bijzonder aan elkaar gewaagd. Aerts is voetballend wellicht de betere, maar Vanbeuren biedt meer eersteklasse-ervaring, zelfs Champions League, en wat meer kracht. Centraal-links is WilfriedDelbroek zeker van zijn plaats, met Vanbeuren als mogelijk alternatief. Naast hem speelde doorgaans EricMatoukou, die evenwel revalideert van een meniscus- en kraakbeenoperatie aan de knie en die nog zal moeten bewijzen dat hij eerste klasse aankan. Vandaar dat Balette op die positie al verschillende alternatieven uitprobeerde : KarelGerits (nog jong), Vincent Euvrard (beter op het middenveld) en Souza Guedes (eigenlijk gehaald als linksachter). Omdat Souza Guedes centraal het best lijkt te renderen, kan Stefan Teelen op de linksachter in de ploeg komen.

Middenveld

Balette rekent op voldoende flexibiliteit van zijn spelers om verschillende systemen te spelen : een 4-4-2 met vlak viermansmiddenveld of in ruitvorm met uitklappende zijkanten, of zelfs een 4-3-3. In tweede klasse begon de ploeg in een 4-3-3, maar vond ze naar het einde toe meer stabiliteit met twee diepe spitsen. De specifieke kwaliteiten voor een 4-3-3, snelheid en sterkte in één-tegen-één-situaties, ontbraken immers op de flank.

Aan de rechterkant is Mohammed Barka vrij zeker van zijn plaats, net als DimitrideCondé centraal. Voor links op het middenveld (4-4-2) of links voorin (4-3-3) hoopte Heusden-Zolder nog een speler met scorend vermogen aan te trekken. CédericVan Der Elst, technisch wel sterk én een nieuw contract gekregen van Zolder, kan het daar alleen immers geen heel seizoen rooien.

BjornJanssen en Domenic Bersnjak zullen geduld moeten oefenen. Bersnjak toonde zich nog geen meerwaarde als spelverdeler ten opzichte van De Condé en kan rechts in de ruit spelen. Janssen is van origine een voorspeler of nummer tien, maar werd omgeturnd tot verdedigende middenvelder en buffer voor de verdediging. Door zijn lengte is hij goed op eerste ballen en in de recuperatie. Eerder echter zal het Vincent Euvrard worden die naast De Condé speelt, of een nog aan te trekken ervaren verdedigende middenvelder. Ook twee verdedigende middenvelders achter De Condé is een mogelijkheid. Variaties zat dus.

Aanval

In tweede klasse scoorde Heusden-Zolder vaak, maar doorgaans via verschillende spelers. Een echte goalgetter kent de ploeg ook nu niet. Takayuki Suzuki staat immers meer bekend om zijn balvastheid. Een kwaliteit die van pas zal komen als niet wordt gedomineerd zoals in tweede klasse en KHZ iets meer op de goeie organisatie moet steunen. Suzuki mag daarom in de basis worden verwacht, maar vermits hij pas op 7 augustus uit Japan komt, zal Heusden-Zolder het in de eerste wedstrijd nog zonder hem moeten doen. Hoe complementair hij is met Mike Origi, Igor De Camargo of Kurt Morhaye, kon in de voorbereiding dus niet worden uitgeprobeerd. Omdat De Camargo in de voorbereiding revalideerde en net als Mustafa Yildiz en Mampuya nog moet groeien, zullen Origi, die wel een jaartje ouder en minder explosief wordt, en Morhaye aan het seizoen beginnen. Morhaye kan echter ook rechts in een 4-3-3 spelen met Origi centraal. Drie, twee of zelfs één spits met een zwervende man erachter : ook hier is variatie mogelijk.

Conclusie

Heusden-Zolder doet het met ervaring van een paar oud-eersteklassers, maar moet er vooral op rekenen dat een aantal (elders wegens onvoldoende doorgeschoven) jongeren doorbreekt. Maar zou Heusden-Zolder op het veld kwaliteit te kort blijken te komen, dan is er in elk geval nog altijd het vakmanschap van zijn trainer als vangnet.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content