Er wacht nieuwkomer FC Volendam een zwaar jaar.

Het was volgens coach Frans Adelaar geen toeval dat de voorbereiding werd afgesloten met twee duels tegen sterke Spaanse tegenstanders (Espanyol en Getafe). “Ik wou dat mijn ploeg nog eens flink onder druk werd gezet”, verklaarde hij in de Volkskrant. “Mijn spelers moeten tonen eventuele tegenslagen als kerels te kunnen verwerken. Botsingen met tegenstanders van niveau kunnen daarbij helpen.”

Ondanks een loodzwaar begin van de competitie, met confrontaties tegen achtereenvolgens Heerenveen, Feyenoord, FC Twente, PSV en NAC, wil FC Volendam van zijn terugkeer in de eredivisie na vijf jaar een feest maken. Vorig seizoen werden de thuiswedstrijden soms door niet meer dan duizend toeschouwers bijgewoond, voor dit jaar wordt er gerekend op de verkoop van minstens vierduizend abonnementen.

Sportief gezien is handhaven het enige doel. Maar dit streven wringt nog wat met de harde realiteit van een wel zeer bescheiden budget. “We konden onze begroting aanzienlijk opvoeren”, weet vicevoorzitter Henk Schoorl. “Maar met 5,2 miljoen euro blijven we verreweg de kleinste eredivisieclub. Nog drie miljoen euro minder dan de op één na kleinste, Heracles. Ik zie ons als de delicatessewinkel tussen de groothandels. Met unieke, eigengemaakte producten gaan we de concurrentie aan.”

Dit seizoen moet de basis worden gelegd voor een blijvende aanwezigheid op het hoogste niveau. Met spelers die geloven in de kansen van de club. “Er moeten nog wel een paar tandjes bij”, constateert Adelaar, die de succesvolle oud-international Stanley Menzo (ex-Lierse) opvolgde. “We zijn nog niet volledig klaar. Dit elftal toont op de cruciale momenten nog iets te weinig lef.”

De van Heerenveen overgenomen Cecilio Lopes moet voor een meerwaarde kunnen zorgen, maar de kwetsbaarheid van de ploeg lijkt in de afweer te zitten. “Ik zie echter geen reden om daarover in paniek te geraken”, verweert Adelaar zich. “Kwalitatief zijn er genoeg mogelijkheden met dit team.”

Het grootste probleem van de coach schuilt momenteel in de blessures van de aanwinsten Gerry Koning (een verdediger die werd teruggehaald bij RBC), Arvid Smit en Paul de Lange. Juist dat laatste tweetal op het middenveld kan belangrijk zijn voor een elftal zonder weinig ervaring op het hoogste niveau. Beide voetballers van 27 jaar zijn jeugdvrienden, speelden samen bij de amateurs van DEM en in de eerste divisie bij Telstar, maar gingen vervolgens hun eigen weg. “Ik weet hoe belangrijk mooi voetbal is voor de fans van FC Volendam”, stelt De Lange. “Maar winnen moet altijd voorop staan. Het zal moeilijk worden. Maar als iedereen fit is, hebben we een ploeg die zich moet kunnen handhaven. Ik wil er in ieder geval iets van maken.”

PSV heeft de eerste prijs van het nieuwe seizoen binnen, want de ploeg van Huub Stevens versloeg bekerwinnaar Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 2-0. Danko Lazovic en Dirk Marcellis scoorden.

De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk opende met een 1-1-gelijkspel bij Rusland. Robin van Persie maakte het doelpunt, Mark van Bommel vierde zijn terugkeer. Giovanni van Bronckhorst (33) fungeerde als aanvoerder in zijn 82ste interland. Hij speelde naast Nigel de Jong als controlerende middenvelder in een 4-2-3-1-veldbezetting, met Klaas-Jan Huntelaar als diepe spits. Het echte werk begint op 10 september, met een uitwedstrijd tegen Macedonië.

PSV werd in de tweede ronde van de Nederlandse beker uitgeloot tegen Jong PSV. De club vraagt geen toegangsgeld, maar besliste dat de bezoekers een kleine donatie kunnen doen aan de KWF Kankerbestrijding.

Ruud Knol (27), een centrale verdediger die zonder contract zat na een avontuur bij het Griekse PAOK Saloniki, speelde de komende drie seizoenen voor Sparta.

Spits Harrie Gommans (25, ex-Westerlo) werd door Roda JC overgenomen van Vitesse. Hij kreeg een vierjarig contract.

ADO Den Haag slaagde er in om rechtsachter Ahmed Ammi (27, NAC) voaor 400.000 euro en spits Fabio Caracciolo (23, FC Eindhoven) voor 100.000 euro in te lijven. Onze landgenoot scoorde vorig seizoen zeventien keer in 36 duels.

Ajax haalde met Evander Sno (21) een jonge Nederlandse middenvelder weg bij Celtic. Hij keert daarmee terug naar zijn roots, want de jeugdinternational genoot in Amsterdam zijn opleiding. Sno tekende voor drie jaar.

FC Utrecht slaagde er in om de Roemeense linkerverdediger Mihai Nesu (25) over te nemen van Steaua Boekarest. De viervoudig international tekende voor vier jaar. De selectie werd compleet met de aanwerving van Ali Boussaboun (29). De spits, die overkomt van Al Wakra, kreeg een overeenkomst voor twee seizoenen.

Cliff Mardulier (ex-Lierse) treft het niet. De doelman liep in een oefenduel een schouderletsel op, werd geopereerd en is twee tot drie maanden niet inzetbaar. Hij was net op zoek naar een nieuwe club.

Luciano (ex-Germinal Beerschot) kreeg van FC Groningentrainer Ron Jans goed nieuws, want de Braziliaan werd verkozen tot titularisdoelman.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content