DE TRAINER jan ceulemans

Door omstandigheden, jongens die weggingen, jongens die erbij kwamen en blessures, is het niet geworden wat we ervan verwacht hadden : maar meer dan de helft van een kampioenenploeg vervangen, dat vraagt tijd. We hebben dertig spelers in onze kern en ik weet dat die alle dertig niet kunnen aantreden en dat heeft toch zijn invloed gehad. Onze plaats in de rangschikking is goed, maar het spelniveau dat we haalden was dat niet. We hebben veel uitgeprobeerd, vooral in het middenveld. Eerst zijn we uitgegaan om het systeem dat er was te behouden omdat we daar de spelers voor hadden en bijvoorbeeld geen zuivere linker- en rechtermiddenvelder.

“Maar door de omstandigheden hebben we dus eigenlijk nooit met de ploeg kunnen spelen die we in ons hoofd hadden. Rune Lange was bijvoorbeeld al belangrijk voor de ploeg van voor ik gekomen ben, maar die heeft niet gespeeld. Voorin zitten we met jongens die leven van doelpunten en die je dus in stelling moet kunnen brengen. Dat zijn geen spelers die bij balverlies achter hun man en de bal aan lopen, maar dat weet je, die zíjn zo, ze zijn niet anders gewend.

“We hebben door de Champions League ook negen à tien wedstrijden meer moeten spelen dan Anderlecht en Standard : bijna de hele eerste ronde waren er op zondag en woensdag wedstrijden. Normaal mag dat geen probleem zijn, maar bij ons zag je dat we telkens na een Europese wedstrijd op verplaatsing moesten en dat kostte punten. Uit en thuis, daar zat bij ons een groot verschil op : verplaatsingen hebben ons, las ik ergens, dertien punten gekost. Dat is ongelooflijk veel. Na de winterstop zullen we minder excuses hebben : dan krijgen we alle toppers thuis. En vergeet ook niet dat in deze competitie alles dicht bij elkaar ligt : Lokeren, Gent of Westerlo, dat is niet zo’n groot verschil met Anderlecht, Standard of Genk. Men mag mij op alles beoordelen, maar pas als iedereen fit is, dan kan je zeggen of het goed of niet goed was. Ik weet wel dat dat bijna nooit gebeurt, maar ik bedoel : je kan maar op termijn beoordelen waar je staat. En ik ga mijzelf niet beoordelen, neen, daar dienen jullie voor.” l

TOP BOSKO BALABAN

Stijn Stijnen, Günther Vanaudenaerde, Jeanvion Yulu-Matondo en Jason Vandelannoite manifesteerden zich in moeilijke omstandigheden, Marek Spilar werd herboren, Birger Maertens was stabieler dan ooit, Gert Verheyen bewees dat hij nog lang niet versleten is, Bosko Balaban deed wat hij het best kan : scoren.

flop JOOS VALGAEREN

De uitzonderlijk zware blessurelast speelde Club Brugge zowat heel de eerste ronde parten. Olivier De Cock viel opnieuw langdurig uit, Rune Lange verscheen alweer met een zware blessure op de eerste trainingsdag, Joos Valgaeren bleef sukkelen en kon zijn nieuwe club daardoor nog geen diensten bewijzen.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Balaban (17), Blondel (9), Butina (15), Clement (11), De Cock (9), Dufer (14), Englebert (15), Gvozdenovic (6), Ishiaku (6), Klukowski (6), Lange (2), Leko (15), Maertens (17), Portillo (10), Provoost (1), Roelandts (10), Serebrennikov (2), Victor (6), Spilar (12), Stijnen (3), Valgaeren (3), Van Tornhout (1), Vanaudenaerde (14), Vandelannoite (6), Verheyen (17), Vermant (17), Yulu-Matondo (8).

DOELPUNTENMAKERS : Balaban (9), Clement (1), Dufer (1), Ishiaku (1), Lange (2), Leko (3), Portillo (4), Victor (1), Verheyen (4), Vermant (1), Yulu-Matondo (1).

GELE KAARTEN : 37

RODE KAARTEN : 2

STRAFSCHOPPEN : 1 voor (1), 1 tegen (0).

HOEKSCHOPPEN : 84 voor, 67 tegen.

OVERTREDINGEN : 262 begaan, 312 tegen.

RAOUL DE GROOTE

‘NA DE WINTERSTOP ZULLEN WE MINDER EXCUSES HEBBEN : DAN KRIJGEN WE ALLE TOPPERS THUIS.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content