SV Roeselare behield zeventien man van de kern die vorig seizoen via de eindronde de promotie naar eerste klasse afdwong. Alleen de verdedigers Nick Azou, Sam Lavan en Olivier Orlans en de aanvallers Adam Wallace en AbdelazizNouhass verlieten de club. Geen van hen had een vaste plaats in de elf. De neo-eersteklasser haalde er acht spelers bij : de spitsen Emmanuel Coquelet, Sébastien Dufoor, Wagneau Eloi en Abdelhakim Laref, de middenvelder Koen De Vleeschauwer, de verdedigers Daan Vaesen en Bjorn De Coninck en de doelman Jonathan Hochepied. De groep telt slechts drie buitenlanders. Drie Fransen.

VERDEDIGING

Jurgen Sierens toonde zich vorig seizoen een degelijke doelman. Stabiel, goede reactiesnelheid, durft zijn lengte te gebruiken en zijn mond open te doen. Hij won in tweede klasse punten voor de ploeg. Vertrok destijds als groot talent naar Lokeren en krijgt nu op rijpere leeftijd een echte kans op het hoogste vlak. Wouter Biebauw en Jonathan Hochepied zijn talentrijke jonge keepers zonder ervaring.

Op de rechtsbackpositie lijkt Chemcedine El Araichi de voorkeur te zullen krijgen op Martijn Monteyne. Twee snelle, agressieve, moeilijk te passeren verdedigers, maar eerstgenoemde is voetballend beter. Als linksachter werd Bjorn De Coninck gehaald. Hij is hard en beschikt over een goede linker, maar kreeg op oefenkamp wat last van zijn kruisbandoperatie van vorig seizoen en bleek ook nog een grote ritmeachterstand te hebben. De rechtsvoetige El Araichi zal de competitie daardoor als linksachter starten, positie die hij vorig seizoen trouwens ook speelde.

Het centrale duo Daan Vaesen- Cyril Detremmerie is jong, heeft weinig of geen ervaring in eerste klasse. Vaesen is de betere voetballer, Detremmerie is heel sterk in duel. In de voorbereiding ontstonden daar wat misverstanden door een gebrek aan coaching. James Lahousse, die vorig seizoen een duo vormde met Detremmerie, is voetballend beperkt. Jeffry Verhoeven is de oudste centrale verdediger en beschikt over een goede linker, maar wordt nog weinig opgesteld.

MIDDENVELD

Op rechts is Koen De Vleeschauwer met zijn ervaring een certitude. Alternatief is Bas Vervaeke, een offensiever type. Licht, snel, vinnig, een actie. Verdedigende middenvelder is Frederik Vanderbiest. Aanvoerder, voortrekker, hard, goede rechter. Offensieve middenvelder Steve Barbé is al sinds april out met een scheurtje in de achillespees en raakt niet klaar voor de competitiestart. Hij is een technisch sterke voetballer die rust in de ploeg kan brengen. Zijn vervanger was toen de linkerpoot Abdoulaye Soumaré, creatieve, beweeglijke speler die de actie zoekt. In de voorbereiding leek de voorkeur van Dennis van Wijk omwille van het verdedigende evenwicht naar Rocky Peeters te gaan. Groot, kopbalsterk, werkkrachtig, wat slungelachtig, maar geen slechte voetballer. Soumaré verhuist daardoor naar links. Jeugdinternational Maxime Annys is een talent met loopvermogen, snelheid en een goede center dat links en centraal bruikbaar is. Christian Bouckenooghe is inzetbaar centraal.

AANVAL

Speerpunt is Wagneau Eloi, een ervaren spits met klasse. Forse lichaamsbouw, kan een bal bijhouden, trapt gemakkelijk op doel. Emmanuel Coquelet is snel en doelgericht. Dufoor is niet snel, maar sterk, zeer balvast en heeft lengte. Christophe Lauwers deed het in de voorbereiding goed als ervaren, lepe, lichtvoetige schaduwspits, maar is de eerste twee competitiewedstrijden geschorst ten gevolge van een rode kaart in de eindronde. Ja- maïque Vandamme is een zeer explosieve dribbelaar die ook op de flank inzetbaar is. Lander Deweer, een jonge, grote, werkende spits, en Abdelhakim Laref, een technische spits, werden nog maar weinig gebruikt.

CONCLUSIE

Dennis van Wijk beschikt over een ploeg die zou moeten kunnen wedijveren met de andere degradatiekandidaten. Veel teamspirit, veel karakter, veel werk-, kop- en schietkracht, talentrijke jeugd. Een ploeg die snel vooruit en altijd aan honderd per uur speelt. Pijnpunt kan centraal achterin liggen, waar er een ervaren centrale verdediger met leiderschap ontbreekt. Ander vraagteken is : hoelang moet Roeselare nog Steve Barbé missen en hoe goed wordt die positie tot dan ingevuld ? Een paar bijkomende transfers zouden geen overbodige luxe zijn.

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content