Vans werd in 1966 opgericht door de broers Van Doren en drie andere partners, daarom brengt het nu een speciale schoenencollectie ‘LXVI’ uit. Het Californische merk werd aanvankelijk gedragen door skaters, BMX’ers en snowboarders, maar groeide intussen uit tot een waar icoon in de streetwearmode.

In de jaren zeventig en tachtig maakte de creatie van de broers Van Doren zowel een financiële crisis als een identiteitscrisis door. Gelukkig volgden er nadien tal van hippe en goed bedachte modellen. Zo werd de Authentic, een van de absolute referenties van Vans, bedacht naar analogie met de slippers die verplegers en verpleegsters toen vaak droegen. De gevangenen van de West Coast zweren dan weer bij de Classic Slip-On – niet in het minst omdat dat veterloos model het enige is wat ze daar mogen dragen, maar toch. De bekendste versie van de Classic Slip-On is die met het zwart-witte dambordmotief. Onder de vleugels van de VF Corporation begon Vans zijn blazoen op te poetsen. Het succes liet niet lang op zich wachten en verspreidde zich via de skateparken naar andere hippe plaatsen in de stad.

Geboorte van een legende: de Half Cab

Een van de referenties van het merk met hoofdletter V heeft een naam die in eerste instantie aan een New Yorkse taxi doet denken. “In 1991 viel het me op dat de streetskaters stuk voor stuk hun hoge Vans – het model dat aan mij opgedragen was – een stuk lager afknipten”, aldus professioneel skater Steve Caballero. “In 1992 klopte ik dan ook bij Vans aan met het idee om een halfhoog model te maken. Zo gezegd zo gedaan en even later was de Half Cab er.”

Half verwijst naar het halfhoge model en Cab is de afkorting van Caballero, de man met het idee aan wie ook dat model uiteraard werd opgedragen. Het buikgevoel van Caballero bleek te kloppen en ze deden er bij Vans goed aan om daarin mee te gaan. Tal van andere merken kopieerden het model al – telkens met een kleine aanpassing zodat het geen plagiaat lijkt, dat spreekt. Het topmodel van Vans maakte al snel deel uit van de Bones Brigade van Powell Peralta (een boardmerk) met onder meer iconen zoals Tony Hawk, Mike McGill, Lance Mountain en Tommy Guerrero in de rangen.

Het grote voordeel van de Half Cab is dat hij de enkel net voldoende ondersteunt, terwijl er ook voldoende vrijheid wordt gegeven waardoor kickflips, ollies en andere machtige trucs met het skateboard net dat tikje makkelijker uitgevoerd kunnen worden. Voor de twintigste verjaardag van de Half Cab komen ze bij Vans sinds januari 2012 elke maand met een ander kleurtje op de proppen.

De hightechkant: Vans LXVI

Neen, de Vans LXVI zijn niet het nieuwste type Romeinse sandalen. De LXVI staat voor het getal 66 in het Latijn en dat verwijst naar het jaar van de oprichting. Vans wil graag een mijlpaal in zijn geschiedenis markeren. Dit model doet enigszins denken aan de Nike Free, die al snel een referentie in de wereld van de loopschoenen is geworden. Al is er van een echte vergelijking geen sprake, want de LXVI zou wel eens de voorloper van een compleet andere collectie kunnen zijn. Opvallend is dat de zool niet langer de vorm van een zwerm bijen heeft en ook een stuk soepeler is. De nieuwe Vans zijn ook een stuk lichter en dat is toch echt wel een kenmerk van hightechschoenen.

Wij waren zo vriendelijk deze sneakers exclusief voor u te testen en we kunnen meteen bevestigen dat je met de nieuwe Vans makkelijk kunt gaan fitnessen of zelfs even kunt gaan joggen – al is er van een vergelijking met Nike Free en Adidas Supernova nog lang geen sprake, en dat ligt in grote mate aan de beperkte schokdemping. Het grote voordeel van de LXVI zit hem in de coole look. Zo zie je er voor een keer eens niet als een buitenaards wezen met veel te flashy schoenen uit wanneer je je sportschoenen aantrekt. Als je nu ook nog eens met je skateboard onder je arm leert poseren, is het plaatje compleet.

DOOR DANIEL MORENO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content