Darren Keet liet zondagavond op Anderlecht nog eens zien waarom hij samen met Silvio Proto de minst gepasseerde doelman van de Jupiler Pro League is en aan de leiding staat in het algemeen Top Footklassement van Sport/Voetbalmagazine. Net als op speeldag 1 stopte hij onder meer een strafschop. Toen viel hij in voor de uitgesloten Kristof Van Hout en is hij blijven staan omdat Van Hout daarna inderhaast naar Genk werd getransfereerd. Hoofdcoach Hein Vanhaezebrouck verklaarde toen dat het niet professioneel was om een keeper te verkopen als je er maar twee hebt. Hij stelde zelfs voor om een spelerslicentie aan te vragen voor kee-perstrainer Patrick Deman (45). Maar ’s anderendaags al stond er een nieuwe doelman: de Fransman Rémi Pillot (22). Die stond in de bekermatch tegen WS Woluwe in de goal en deed het toen prima. Vanhaezebrouck is gerustgesteld. “De scouting sloeg de bal weer juist”, zegt hij. “Uit wat ik van hem te zien krijg, mag ik afleiden dat ook Rémi een keeper is met toekomst. Als hij die progressie blijft maken, is hij kandidaat om hier ooit titularis te worden.”

Pillot lijkt klaar om Keet te vervangen, mocht die naar de Afrika Cup vertrekken – van 19 januari tot 10 februari 2013 in Zuid-Afrika. Maar stelt zich dan niet hetzelfde probleem als toen in augustus Van Hout vertrok? Wie wordt dan tweede keeper? Derde keeper Jorgen Rogiers is intussen gestopt. Dat heeft te maken met het feit dat Vanhaezebrouck begin dit seizoen Jordy Mervilde, in augustus pas 17 geworden, naar de A-kern doorschoof. “Bij een evaluatie van de jonge keepers was Jordy degene met de meeste mogelijkheden”, zegt Vanhaezebrouck. “Zijn voordeel is zijn anatomie. Jorgen is 1 meter 77 en weegt 61 kilogram, daarmee kan je in eerste geen volwaardige keeper worden. Jordy is nu al 1 meter 86 en wordt groter dan 1 meter 90. Blijkbaar had Jorgen het er moeilijk mee dat we in de voorbereiding vaak met vier keepers trainden en daarna beslisten om er Jordy in een beurtrol bij te houden. Na een tijd besliste hij om alles op zijn studie voor burgerlijk ingenieur te zetten. Hij zal ook wel gevoeld hebben dat Jordy meer potentieel heeft om door te groeien. Of dat zal lukken, weten we niet. Dat hangt af van de evolutie die hij zal maken. Maar als club zijn we verplicht om die kans te grijpen en te zien of we er binnen een jaar een volwaardige eersteklassekeeper bij hebben.”

Maar op dit moment is hij niet klaar om bij afwezigheid van Keet desgevallend Pillot te vervangen. Wat moet Kortrijk in dat geval doen? Toch een spelerslicentie aanvragen voor Deman? “Dat is een optie”, zegt Vanhaezebrouck. “Hij traint nu en dan nog eens mee, als er een keeper te kort is, en hij doet dat nog altijd behoorlijk. Maar dat lijkt mij toch niet de beste oplossing.”

Hij hoopt toch vooral dat Keet niet naar de Afrika Cup zal gaan. “Ik vind: Keet moet kiezen. Ik begrijp dat de Afrika Cup in eigen land meemaken een fantastische ervaring is. Maar als je daar als derde keeper weet dat je geen minuut zal spelen, moet je dan wel gaan? Stel dat Pillot het hier intussen fantastisch goed doet, wat dan? Ik denk dat Darren ook wel voelt dat Rémi iemand is met kwaliteiten, jong en heel ambitieus en die hem constant het vuur aan de schenen zal leggen zoals hijzelf dat bij Van Hout deed.”

Mocht Keet toch naar de Afrika Cup gaan, dan wil Vanhaezebrouck voorbereid zijn. “Meer dan een maand geleden al zegde ik tegen de directie: ‘Ik wil dat jullie mij een aantal pistes geven waarmee jullie bezig zijn, van keepers die vrij zijn of die voor zes maanden gehaald kunnen worden. Want stel dat we halfweg december bericht krijgen dat Keet bij de selectie zit en moet vertrekken, dan moeten we op drie dagen kunnen zeggen: naar die gaat onze voorkeur, dat is onze nummer 2 en dat onze nummer 3.'”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Als je weet dat je geen minuut zal spelen, moet je dan naar de Afrika Cup gaan?’

Hein Vanhaezebrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content