De voetbalbond koos zaterdag uiteindelijk tussen Aimé Anthuenis en René Vandereycken, de enige trainer met naam die zelf solliciteerde voor de functie van bondscoach. Of Vandereycken niet de indruk had dat het al langer een uitgemaakte zaak was dat Anthuenis bondscoach zou worden, omdat Anderlecht en Anthuenis zo op een fatsoenlijke manier afscheid konden nemen van elkaar ?

“Als andere mensen daar meningen over hebben, zijn ze vrij die naar buiten te brengen,” zegt Vandereycken, “maar ik zal niet voortgaan op indrukken. Het zou ongepast zijn, denk ik, daarover te gissen en te filosoferen – en van geen enkel nut en waarde. Als je over iets geen zekerheid hebt, is het beter te zwijgen. Ik kan me daar dus niet over uitspreken en het heeft ook de manier waarop ik de gesprekken heb aangevat, niet beïnvloed. Ik had tijdens het gesprek met mijnheer Vertongen trouwens ook niet de indruk dat het al een uitgemaakte zaak was. Ik houd er wel een gevoel aan over van : zo ver waren we niet om te zeggen dat moest de keuze op mijn persoon zijn gevallen, ik een uur later een contract had kunnen tekenen. Er waren nog te veel dingen waar we het niet over gehad hebben en die ik eventueel toch belangrijk kon vinden. Het contact was dus heel positief, ik heb er alleen spijt van dat het niet een vervolg heeft gehad in de vorm van een tweede gesprek om op bepaalde dingen dieper in te gaan. Of : een tweede gesprek samen met andere mensen – zonder daarom te weinig respect op te brengen voor mijnheer Vertongen, dat zeker niet. Maar het is er niet gekomen. Ik ben alleen met mijnheer Vertongen iets gaan eten op donderdagmiddag. Dat was heel positief, maar ik had het als een verkennend gesprek aanzien. Ik had niet het gevoel : dit is een definitief gesprek, op basis hiervan kunnen we vaststellen dat het in orde is. Maar zo ver wil ik niet gaan dat het op dat moment al een uitgemaakte zaak geweest zou zijn dat Aimé het zou worden.”

Erik Gerets, die door de bond was uitgenodigd voor een gesprek, bleef afgelopen weekend onbereikbaar. “Karel Vertongen had de indruk dat hij iets minder enthousiast was en graag eerst nog carrière zou maken bij een club”, zegt bondsvoorzitter Jan Peeters. “Erik zal wel een grote club vinden, daar ben ik van overtuigd.” Dat Gerets de duurste kandidaat geweest zou zijn, bevestigt noch ontkent Peeters. “Wel, dat hebben we niet voor honderd procent kunnen nagaan, maar ik had de indruk dat de eisen van Erik aanzienlijk hoger lagen dan het bedrag dat Germain Landsheere ( penningmeester van de KBVB, nvdr) op voorhand had bepaald. Germain had gezegd : dit is het budget en daar gaan we niet over. Het ging om het bedrag uit het laatste voorstel dat we aan Robert Waseige hebben gedaan.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content