“We spraken op drie dagen tijd met vier of vijf kandidaten”, blikt Westerlomanager/CEO Herman Wijnants terug op een bewogen week. “Uiteindelijk kozen we na een drietal gesprekken voor Harm van Veldhoven, vanwege zijn ervaring, kennis van eerste klasse en van onze club. Hij woont in Mol, kon vrij snel een typeploeg op papier zetten en aantonen hoe er tactisch geanticipeerd kon worden. Op menselijk vlak praat hij gemakkelijk met spelers. Harm geeft hen hopelijk het noodzakelijke vertrouwen om tot prestaties te komen.”

Van Veldhoven, die de laatste drie competitiewedstrijden bekeek en met de komst van Standard zondag al meteen een stevige kluif krijgt voorgeschoteld, is niet bang voor de uitdaging van (voor-lopig) zes maanden. “Ik zie een enthousiaste groep met kwaliteit, die hard wil werken. Het komt erop neer de puzzelstukjes snel weer bij elkaar te leggen en de jongens veel vertrouwen te geven. Dennis van Wijk deed hier goed werk. Hij verdient alle complimenten, want ik zie een goede fysieke basis. Alleen werd hij het slachtoffer van de wetten van het voetbal. Maar het was hier duidelijk geen wespennest.”

De Nederlandse Belg, die zichzelf omschrijft als iemand die veel communiceert, sereen blijft en respectvol met mensen omgaat, kwam snel uit op het grootste werkpunt. “We moeten nog beter in de organisatie staan en minder tegendoelpunten slikken. Bij de omschakeling dienen we verstandiger te voetballen en de juiste keuzes te maken. De krachten bundelen en een sterke samenhang tonen, dat zijn de grootste uitdagingen. Ik wil play-off 2 halen en zo doorgroeien. Westerlo laten evolueren tot een stabiele eersteklasser, dat primeert.”

Wijnants haalde met invallersdoelman Thibaut Rausin, spits Mbaye Diagne, linkerverdediger Jordan Mustoe en de rechtsvoetige centrale verdediger Enes Sipovic vier nieuwkomers. “De versterkingen zullen hun waarde moeten bewijzen”, waarschuwt Wijnants. “De hoofdzaak voor Westerlo is er dit seizoen inblijven. Het zou erg zijn mocht dat niet lukken. Dan val je met het tv-contract terug van 2,5 miljoen euro naar 20.000 euro. Methet letsel van topschutter Frédéric Gounongbe nemen we beter wat extra tijd in plaats van te forceren.”

Van Veldhoven bevestigt. “Ik zei tegen Herman en Wim (Van Hove, algemeen raadgever, nvdr) dat we niet overhaast te werk mogen gaan. Een transfer moet ook voor een meerwaarde zorgen. Laten we eerst deze groep bekijken en evalueren. Ik wil dat de mensen opnieuw geweldige wedstrijden zien, vol passie en strijdlust. Op een termijn van drie tot vier jaar moet Westerlo weer een middenmoter worden. Een gemoedelijke club die warmte uitstraalt en waar iedereen gewoon doet.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Herman Wijnants: “De hoofdzaak voor Westerlo is er dit seizoen inblijven. Het zou erg zijn mocht dat niet lukken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content